8 съвета, когато къпете кучето си през зимата

куче къпане Снимка: iStock

М ожете – и трябва! – да къпете кучето си и през зимните месеци! Знаем, че мразовитото време навън може да направи отглеждането на домашния ни любимец една идея по-трудно. Заледените тротоари ограничават разходките, ниските температури означават по-малко време за игри навън, а студът може да превърне дори обикновеното миене на лапи след излизане в пълен кошмар. 

Разбира се, винаги е вариант да заведете четириногия си другар на фризьор, който включва и баня. Но ако нямате желание за излишни разходи (все пак идват празници, те така или иначе са доста!), то можете да къпете питомеца си и у дома. Всичко, от което имате нужда са правилен шампоан, вода с подходяща температура, метод на сушене и, разбира се -  много търпение!

куче къпанеСнимка: iStock

Добре ли е да къпем кучето си през зимата?

Краткият отговор е да, а именно, защото зимата не влияе на игривостта и желанието за разходки на някои четириноги, нуждата от баня не отпада автоматично само, защото навън е студено. Домашните ни любимци се нуждаят от баня по редица причини, включително естествени миризми, които се образуват върху кожата и козината им, обезцветяване на косъма, натрупана кал или слюнка на други четириноги (случва се при по-активна игра).

Dogsandcats.bg

Колко често да къпем кучето си през зимата?

Общото правило гласи - веднъж месечно. „На кожата на кучетата ни са й необходими около три седмици, за да премине през пълен цикъл, така че ако искате да си направите график, то следвайте тази препоръка, коментира Моли Бисанц, собственик на Grooming by Molly в Бойс, Айдахо.

куче къпанеСнимка: iStock

Разбира се, честотата на баните зависи и от породата на вашето куче, както и от околната среда. Някои четириноги действително нямат проблем да изкарат месеци без къпане, а ако не сте сигурни в това колко регулярно трябва да се случва то – консултирайте се с ветеринарния си лекар или специализиран грумър за насоки. 

8 съвета за къпане на кучето ни през зимата

Къпането на кучето ви през зимата включва някои предизвикателства, но като цяло стратегията, която ще ви е необходима, е подобна на тази, която бихте приложили и при по-топло време. Бързаме да ви „успокоим“ – повечето кучета не обичат баните нито през зимата, нито през лятото! А ето и осем съвета, които да имате предвид:

  • Четка и гребен преди къпане

Преди да намокрите кучето си, уверете се, че по козината му няма заплитания, тъй като досегът с водата ще ги направи по-стегнати, по-големи и по-трудни да разресване. В последствие това може да доведе до сплъстяване на козината. 

  • Изберете подходящо място за къпане

Размерът на вашето куче, както и площта, с която разполагате у дома са факторите, които трябва да вземете предвид при този избор. 

куче къпанеСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец е малък, мивката може да свърши работа. В противен случай – ваната или душ кабината са перфектният вариант. Поставете постелка или кърпа на пода, ако е твърде хлъзгав. 

  • Изберете шампоан мъдро

Преди да купите шампоан от близкия зоомагазин, помислете дали кучето ви не страда от алергия. А след това – за целта на банята. Дали е за премахване на миризми? Лечение на кожно заболяване? Или общо почистване? Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да определите кой е най-добрият продукт, който да закупите.

  • Първо разредете

Добре е да разреждате по малко шампоаните и балсамите за кучета, преди да ги приложите директно върху домашния си любимец. Така изплакването след това ще е по-лесно.

куче къпанеСнимка: iStock

  • Намерете правилната температура

Най-добрата температура на водата е близка то телесната. Припомняме ви, че при четириногите ни другари тя е малко по-висока – между 38 и 39 градуса по Целзий. Ако обаче животното има сърдечно заболяване, добре е водата да е по-хладка, за да не го натоварва допълнително. Един съвет: първо проверете водата върху собствената си кожа.

  • Разсейвайте кучето си

За да попречите на кучето си да се движи наоколо, можете да внесете в банята някои от любимите му играчки или лакомства, с които да ангажирате вниманието му. 

  • Внимавайте за петна, които лесно се пропускат

Уверете се, че почиствате добре лапите, лактите, зад и под ушите, както и под опашката на животното. Тъй като много кучета не обичат водата да попада по лицето им, най-добре е да използвате влажна кърпа за областта около муцуната и главата.

куче къпанеСнимка: iStock

  • Изсушете кучето си старателно

Сушенето на кучето след баня е особено важно през зимата. Ако оставите козината или кожата му влажни, това може да причини проблеми, включително по-бързо измръзване, треперене и цялостен дискомфорт. 

Щом приключите с банята, оставете кучето си да се отърси, за да отстрани част от водата върху себе си, а след това го подсушете старателно с кърпа. Избягвайте да го търкате силно, тъй като това може да причини сплъстяване.

Вижте още: 

Какво трябва да знаем за кучешките шампоани

Как да се грижим за лапите на кучето през зимата

Виж още