Защо кучетата обичат да ги галим

куче галене Снимка: iStock

А ко се замислите, кучетата имат нужда от толкова малко, за да бъдат щастливи! А стане ли въпрос да покажем на четириногия си другар колко много означава за нас, то нещата стават още по-лесни и приятни. Защото едва ли някой стопанин на куче може да устои да не целуне сладкото лице на питомеца си, да го потърка по коремчето или почеше зад ушите! И най-хубавото е, че на тях също им допада! 

куче галенеСнимка: iStock

Защо кучетата обичат да бъдат галени?

В сърцето си всеки от нас знае отговора на този въпрос! Вниманието, прегръдките и милувките карат косматите ни другари да се чувстват добре! Но и не само, ще допълним ние. Защото тук се намесва и науката, за да го потвърди. Проучвания по темата показват, че

когато си взаимодействаме положително, като например чрез гушкане и галене, както кучетата, така и хората получаваме тласък на окситоцин – хормонът на щастието.

Dogsandcats.bg

Има и още една убедителна причина защо четириногите обичат да се галят, пишат от Американския киноложки клуб. Кучетата са социални животни и поведението, свързано с грижа към себеподобните и членовете на глутницата, е често срещано при този вид. Учените смятат, че социалното поведение на взаимодействие с хората се е развило заедно с опитомяването на кучетата. Или иначе казано - ние сме тяхното човешко семейство и те търсят начини да ни покажат близост. 

куче галенеСнимка: iStock

Къде кучетата обичат най-много да ги галим

Това зависи от личните предпочитания и индивидуалността на самото животно. Обикновено това са точки, които животните не могат да достигнат сами или области, където не се чувстват уязвими. 

Едно от най-важните неща, които трябва да имате предвид, когато галите куче е, да го оставите само да ви покаже какво му харесва, обръщайки внимание на поведението и езика на тялото. Като за начало - опитайте под брадичката или раменете. Ами какво да кажем за корема? 

Някои четириноги действително намират галенето и чешенето на коремчето им за възхитително, приятно и гъделичкащо. Оттук и рефлексът им за драскане, или по-малко технически казано – сладките ритници, които произтичат от него. Но това не е общовалидно правило – на някои кучета това никак не им допада. 

куче галенеСнимка: iStock

Освен че кара косматият ви другар да се чувства добре, галенето може да има успокояващ ефект и върху стресирани или тревожни кучета. За това, ако усетите, че домашният ви любимец е разтревожен или притеснен, погалете го щедро! Това несъмнено може да му помогне да се отпусне. 

Къде не трябва да галите куче

„Като цяло, добра идея е да избягвате да галите/хващате кучето за опашката, краката, главата, муцуната и ушите“, коментира Рейчъл Салант, специалист по поведението на животните пред Veterinarians.org. Подобно на хората, четириногите защитават по-чувствителните части на тялото си. Освен това, ако животното е имало лошо преживяване по време на подрязване на нотките или се затруднявате да почистите ушите му, например, то може инстинктивно да се дърпа при допир до тези зони.

куче галенеСнимка: iStock

Изненадващо (или не чак толкова), въпреки че естествено сме привлечени от галенето на главата на кучето, това всъщност е едно от нещата, които е по-добре да не правите. Четириногите по своята същност не го харесват, това ги кара да се чувстват застрашени или стресирани. Помислете за това по следния начин: ако протегнете ръка над главата на животното, галите го и то се оттегли, значи ви каза „не, благодаря“. Ако се върне за още, то може би му харесва. 

Неща, които трябва да имате предвид, преди да погалите куче

Когато вървите по улицата и видите някое сладко куче да се задава срещу вас, може да е много трудно да устоите на желанието да спрете и да го погалите. Но първо вижте езика на тялото му. Дори ако стопанинът казва, че животното е дружелюбно и обича да го галят, добре е да се вгледате – дали с позата на тялото и изражението си, то не ви казва нещо друго. 

куче галенеСнимка: iStock

Погледнете опашката. Дали кучето я размахва, стои ли тя изправена или е пъхната между краката му? Преди да протегнете ръка, вижте дали самото куче тръгва към вас, за да ви подуши. Не бива да забравяме, че четириногите търсят информация с носовете си, но това не означава непременно, че искат някой да ги докосва там. Вижте и на какво разстояние сте един от друг. Когато се приближавате към животното, наблюдавайте дали то намалява разстоянието, показва ли признаци на отпускане или обратното. 

Не осъществявайте директен зрителен контакт без да сте сигурни, че кучето се интересува от взаимодействие с вас. Избягвайте да се навеждате в кръста и да се протягате над главата му. 

Помнете едно: ако видимо на четириногото не му е приятно или като цяло не показва интерес от интеракция с вас, то може просто да не ви харесва. А ако се наведе и ви побутне леко – то ви показва ясно какво иска: повече галене!

куче галенеСнимка: iStock

Вижте още: 

Ето какво да направите, ако ви приближи куче без каишка

5 места, където кучетата обичат да ги галят

Виж още