Защо кучетата облизват устни, когато ги галим

куче облизване Снимка: iStock

К учетата ни са известни със своето уникално поведение, което освен сладко, трябва да признаем, понякога си остава необяснимо за нас, стопаните им. Например – чудили ли сте се защо четириногият ви другар облизва устните си, когато го галите? Да, несъмнено може би е знак, че на домашния ви любимец му допада това, което правите. Но и не само. 

куче облизванеСнимка: iStock

7 причини защо кучетата мляскат и ближат устните си, когато ги галим

  • Израз на удоволствие

Понякога кучетата облизват устните си, докато ги галят в знак на удоволствие. Това поведение често е придружено от други признаци на релаксация, като махаща опашка, отпусната поза на тялото и „меки“ очи. Може дори да чуете четириногото да „църка“ с езика си, да го изплези блажено или леко да сумти, пишат от Canine Behavior Insights.

  • Признак на безпокойство

Облизването на устните може да е явен признак на стрес и дискомфорт. Това е едно от така наречените „успокояващи“ поведения при кучетата, което показва, че питомецът ви не се чувства напълно комфортно с човека, който го гали. 

Dogsandcats.bg

куче облизванеСнимка: iStock

Това поведение може да е придружено от други признаци на тревожност като задъхване, крачене напред-назад и избягване на зрителен контакт. 

  • Облизването на устните като двувалентен сигнал

Смесените или амбивалентните сигнали възникват, когато кучетата не са съвсем сигурни какво чувстват или какво да направят. Амбивалентното мляскане или облизване на устните показва, че домашният ви любимец може би не иска да бъде гален точно в момента. Дори и обичайно това да е едно от любимите му занимания.

  • Съобщават, че не са заплаха

В някои случаи кучетата могат да облизват устни и като покорен жест, за да покажат уважение към стопанина си. Това е начинът на животното да ви каже, че не е заплаха. 

куче облизванеСнимка: iStock

  • Гадене

Друга причина кучетата да облизват устните си е в случаите, когато им се гади. Това поведение цели да облекчи разстроения стомах на четириногото и може да е придружено от други признаци като повръщане, диария и тежко дишане. 

  • Проблеми със зъбите

Кучето ви може да облизва устните си поради проблеми със зъбите. Това може да е заболяване на венците или кариес. Ако забележите, че четириногият ви другар прави това често, жизненоважно е да проверите денталното му здраве при ветеринарния си лекар. 

куче облизванеСнимка: iStock

  • Други здравни проблеми

Стомашно разстройство, киселинен рефлукс и други храносмилателни проблеми – всичко това може да причини постоянно облизване на устните при кучетата. 

Облизването на кучешките устни е често срещано поведение при четириногите, което възниква по различни причини, включително удоволствие, стрес или безпокойство. Разбирането на контекста, в който то се случва и свързания с този жест език на тялото -  това може да ви даде ценна представа за емоционалното състояние на кучето. 

куче облизванеСнимка: iStock

Вижте още: 

Успокояващи сигнали при кучетата и какво да правим, когато ги видим

Какво ни казва кучето, когато ни закача с лапа

Виж още