10 интересни и забавни факта за Мастифа

Мастиф Снимка: iStock

М астифът е масивна, мускулеста порода с впечатляваща и кървава история, въпреки иначе спокойния си, чувствителен темперамент. Освен че са страхотни четириноги за охрана, тези кучета са отлични семейни домашни любимци, които се разбират повече от добре с деца! А ето и още 10 забавни и любопитни факта за тези симпатични гиганти.

Неаполитански мастифСнимка: iStock

  • Бойните кучета на Рим

Със своите легендарни легиони и бойни кучета древните римляни безспорно са оставили своята следва с световната история. Учени и генетици са доказали, че Мастифите са тясно свързани с древните римски военни кучета. Потвърждават го и открити статуи на големи кучета, датиращи от времето на Древноримската епоха. 

МастифСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Общ предшественик на повечето кучета от типа на Мастифа, според експерти, са молсите – древните бойни кучета на Рим. В миналото те са използвани при военни действия или за защита на хора и имоти. 

  • Борба с кучета

Английските мастифи имат репутация на агресивни и трудни за дресура отчасти, защото са разработени за кучешки боеве. А, когато тези кървави „спортове“ са забранени на територията на Обединеното кралство, те се преквалифицират като кучета за охрана на домовете на английските благородници. 

МастифСнимка: iStock

  • Армиите на Ханибал прекосили Алпите с тях

Ханибал, известният картагенски пълководец, взел няколко Мастифа със себе си и армията си при прочутото си прекосяване на Алпите. За това и се смята, че всички големи планински кучета от Югоизточна Европа, Франция, Турция и Испания на практика призлизат от Мастифите. 

  • Световни рекорди

Зорба, осемгодишен Мастиф, държи рекорд, който едва ли ще изненада някой от почитателите на породата. Ще споменем само мерките, с които той е записан в Книгата на Гинес: 243 см дължина от муцуната до опашката, височина 94 см и тегло 155 кг. 

МастифСнимка: iStock

  • Породата почти изчезва през Втората световна война

По време на Втората световна война населението на Великобритания бива насърчавано да изостави своите домашни любимци поради недостига на храна. В резултат на това популацията на Английските мастифи спада почти до нула. Въпреки че звучи мрачно, породата, която днес е сред най-популярните по цял свят, години наред е била на ръба на изчезване. 

  • Огромни котила

Английските мастифи имат едно от най-големите котила от всички породи кучета. Вероятно причината е големият им размер. Но ако вашата женска очаква малки, то подгответе се за поне 10 до 14 кутрета. Най-голямото регистрирано котило е от 24 кученца. 

МастифСнимка: iStock

  • Поп култура

Мастифът може и да не е толкова популярна порода за филми или видеоклипове, колкото добре познатите ни Лабрадор или Немска овчарка, но те все пак имат няколко забележителни изяви по телевизията. Едно от малкото кучета в магьосническия свят на Хари Потър, домашният любимец на Хагрид, Фанг, е Мастиф. В един от най-известните случаи на Шерлок Холмс – Баскервилското куче, Английски мастиф се въплъщава в роля.  

  • Новият облик на породата е въведен през 1835 г.

Официално боевете с кучета са забранени в Англия през 1835 г. и това има две последици за Мастифа. От една страна, представителите на породата вече не са принуждавани да се занимават с тези ужасни „спортове“, а от друга – собствениците и развъдчиците започват да се конкурират по различен начин. След като вече не са им необходими „мускулести, заплашително изглеждащи и респектиращи“ кучета, те се фокусират върху отглеждането на най-добре изглеждащия мастиф. 

Основната причина, поради която съвременните Мастифи имат толкова отличителен външен вид, е поради характеристиките, на които са се спрели развъдчиците през този период. 

МастифСнимка: iStock

  • Продължително юношество 

Въпреки внушителните си размери, Мастифите достигат окончателна физическа и умствена зрялост едва при навършване на три години. Докато все още растат, представителите на породата са податливи на наранявания на ставите, така че е необходимо стопаните им да се отнасят с повишено внимание. Игриви и любопитни, те кипят от енергия, но натоварващи упражнения като дълги разходки, прескачане на препятствия или други стресиращи дейности е желателно да се избягват поне до около 18 до 24-месечна възраст.

  • Обучението и социализацията са от съществено значение

Мастифите са интелигентни животни, които искат да угодят на стопаните си, но могат да бъдат и доста упорити. Ако са уплашени, объркани или чувствата им са наранени, може да се окаже невъзможно да ги накарате да направят каквото и да е било. Поддържайте тренировъчните сесии кратки, чести и забавни, така че домашният ви любимец да ги възприема като игра и ще постигнете най-добри резултати.

Неаполитански мастифСнимка: iStock

 

Виж още