10 начина, по които кучетата показват обич

куче защитно Снимка: iStock

В ъпреки че щастливото размахване на опашка често се смята за основното средство, чрез което кучетата изразяват обичта си, всъщност има много други признаци, че вашият домашен любимец е привързан към вас. Четириногите може и да не са в състояние да ни прегърнат, но могат да покажат привързаността по различни начини – като се облегнат на вас, донесат ви любимата си играчка или някоя от любимите си вещи (да, възможно е това да е чифт стари ваши чорапи!).

Домашните ни любимци изразяват емоциите чрез езика на тялото си по различни начини, вариращи от супер фини до напълно очевидни.

Събрахме за вас 10 често срещани признака на привързаност, които кучетата показват. Така ще знаете точно кога вашият домашен любимец ви казва „Обичам те!“.

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

  • Задържане на зрителен контакт

Дългият, продължителен зрителен контакт е запазен за хората, които обичате, на които имате доверие и с които се чувствате в безопасност. Същото важи и за домашния ви любимец.

Поддържането на зрителен контакт е не само полезен инструмент, докато обучавате кучето си – това може да ви помогне да създадете и по-дълбока връзка. Всъщност, когато четириногото ви приятелче ви гледа, мозъкът му освобождава окситоцин. Известният „хормон на любовта“ е същият, който се отделя между майката и новороденото й бебе.  

  • Опира се на вас

Независимо дали седите на пода или на дивана, ако кучето ви се облегне на вас, това означава, че се чувства в безопасност, защитено и напълно удобно. Понякога четириногите се облягат на хората си и, когато се чувстват уплашени или тревожни, но това може да означава, че кучето ви вижда като свой защитник.

куче човек довериеСнимка: iStock

  • Той е истински щастлив, когато се приберете у дома

Кучето ви скача ли нагоре-надолу, ближе ли ръцете и лицето ви, носи ли ви любимата си играчка, когато се приберете от работа, училище или пазар? Ако домашният ви любимец е истински развълнуван да ви види – дори да ви е нямало за кратко, той явно ви обича!

  • Разнася обувките и чорапите ви наоколо

Кучетата, които са привързани към стопаните си, обичат всеки аромат, който свързват с тях. За това и за тях няма нищо странно да се разровят в коша с мръсно пране и да си харесат някоя тениска, чифт носени чорапи или дори бельо. А след това да го занесат по средата на хола и да се свият в него. 

куче човекСнимка: iStock

  • Проверява ви

По-независимите кучета може и да не държат да са винаги до вас или да дремват, свити в краката ви, но това не означава, че не ви обичат. Ако питомецът ви навестява от съседната стая, той иска да се увери, че сте наблизо и всичко с вас е наред. 

куче човек довериеСнимка: iStock

  • Търсене на физически контакт

Физическата привързаност е важен аспект от връзката с домашния ви любимец. Не казваме, че трябва да прегръщате силно питомеца си винаги щом ви се прииска! Но ако косматият ви другар няма против някои чисто човешки жестове на обич като нежни милувки и целувки, той явно се усеща силно свързан с вас.  

  • Носи ви любимата си играчка

Донасянето на любимата играчка не е само покана за игра (въпреки че и това само по себе си е знак, че животното се чувства добре с вас!), а и вид признание. Като водач на глутницата, четириногото ви предоставя най-ценното си и обичано притежание. Какво повече има да се каже?

куче човекСнимка: iStock

  • Усмихва ви се

Не, това не се случва само във вашето въображение! Някои кучета действително научават как да се „усмихват“, като дръпнат устните си назад, знаейки, че това ще допадне на стопаните им. А отвръщането с широка усмивка и щастлив глас ще покаже на домашния ви любимец, че и вие го обичате. 

куче човекСнимка: iStock

  • Често маха с опашка

Махането с опашка е често срещан знак за щастие или привързаност при кучетата. 

  • Ушите му са отпуснати

При кучетата леко отпуснатите уши за знак за комфорт. Ако ушите на четириногия ви другар стърчат изправени, той вероятно е в състояние на бдителност, докато напрегнатите или сплескани уши сигнализират за напрежение или страх.

куче човек връзкаСнимка: iStock

 

Виж още