10 неща, които само собствениците на големи кучета ще разберат

голямо куче Снимка: iStock

К азват, че има два типа хора: такива, които обичат големите кучета и такива, които са почитатели на по-малките четириноги. На нас това разделение ни звучи твърде крайно – ние просто обичаме всички четириноги! Факт е обаче, че всеки има своите предпочитания, когато става дума за размер. 

За тези от вас, които имат склонност към по-големите породи и намират представителите им за очарователни, то едва ли 10-те неща, които ще прочетете по-долу, ще бъдат изненада. Всъщност, вероятно се сблъсквате с тях всеки ден!

  • В началото са сладки и малки, но растат бързо.

Всички кучета в началото са малки кутрета. Но големите растат действително много бързо! Може да са малки и сладки топчици обич в началото, но в последствие стават масивни. Добре е да сте подготвени за тази трансформация, тъй като тя ще се случи по-бързо, отколкото сте очаквали. 

голямо кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Не оставяйте нищо на масата.

Поради естеството на размера им, големите породи кучета са и доста високи. Така че, главата им идва на точната височина, за да „почисти масата“ ви от всичко, което сте оставили на нея. 

  • Имат нужда от постоянни упражнения. Или от продължителна дрямка!

Противно на много твърдения, по-големият размер не означава непременно по-дълги разходки. Кучетата, които се нуждаят от най-много упражнения, са тези с много енергия. 

голямо кучеСнимка: iStock

Но това не се отнася за всички големи четириноги. Всъщност, някои от тях, като Немските догове, например, са били развъждани, за да бъдат пазачи, които си дремват кротко до стопанина си. 

  • Големите кучета знаят как да се гушкат!

Това е едно от най-хубавите неща на отглеждането на голямо куче - те просто са перфектни за гушкане! А фактът, че не осъзнават размера си или че вероятно тежат повече от вас, изобщо не ги спира да се настанят в скута ви!

голямо кучеСнимка: iStock

  • Месечните сметки за храна не са малки.

Няма как да го избегнете. Поради размера си, по-големите кучета ядат повече от по-дребните си събратя. Което, от своя страна, означава и по-големи порции гранули. И тъй като вероятно ще купувате суха храна на едро, бързаме да ви предупредим – 25-килограмовият пакет няма да издържи толкова дълго, колкото ако имате у дома Йорки, например.

голямо кучеСнимка: iStock

  • По-големи количества за почистване

Фактите са си факти. Големите кучета ядат повече, което влияе и на количеството на изпражненията им. Знаем, че в това няма нищо мило или изискано, но е добре да се запасите с две торбички за почистване. 

  • Понякога те са тези, които водят стопаните си на разходка.

Да, има известно предизвикателство в това да разхождате куче, което е по-голямо от вас. И е необходимо да подходите към дресурата на животното с повече внимание, защото ако едно 50-килограмово четириного ви дръпне на улицата, това е съвсем различно, отколкото ако го направи някое 5-килограмово животно. Добрата новина е, че големите кучета се обучават също толкова лесно, колкото и малките. С необходимото търпение и повторение, те могат да се научат да ходят спокойно и възпитано на повод.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Обичайният въпрос: вашето куче приятелски настроено ли е?

По-големите породи могат да бъдат плашещи. Но ако имате такова куче у дома, знаете, че внушителният външен вид е подвеждащ. Защото това са нежни гиганти, които обичат да се гушкат като малки бебета и дават небрежни целувки точно толкова, колкото и Бишоните, например. Това е част от техния чар! 

голямо кучеСнимка: iStock

  • Кухнята вече не е безопасно място.

Вероятно сте правили тази грешка веднъж или два пъти. И сте си взели поука. Ще го кажем така – малко са местата, които са недостъпни за големите кучета, особено ако подушат забравена храна. И в никой случай не отскачайте до съседната стая, ако сте сервирали вечерята си. Просто приятелски съвет.

голямо кучеСнимка: iStock

  • Играчките нямат дълъг срок на годност.

Една тенис топка просто няма да издържи дълго в лапите на голямо куче. Що се отнася до останалите играчки – необходимо е да се запасите с максимално издръжливи, за да оцелеят в дома ви поне няколко седмици. Или дни. Истината е, че подмяната на играчки е наложителна, когато имате у дома по-едър четириног другар, тъй като мощните му челюсти бързо унищожават всичко, което се озове в тях. 

 

Виж още