10 скрити начина, по които кучето показва, че ви обича

куче човек обич Снимка: iStock

А ко кучето ви обича (в което не се съмняваме!), вероятно то ще ви уведоми чрез езика на тялото си. Някои поведенчески знаци са очевидни, като например – когато ви обсипва с целувки и размахва доволно опашка, следвайки ви от стая в стая.

Има обаче и признаци, които не са чак толкова очевидни. Всъщност, някои поведения може дори да изглеждат агресивни отвън, но всъщност са изпълнени само с най-съкровени чувства. И така, нека се потопим заедно в тези скрити изрази на обич и да разшифроваме какво всъщност ни казва косматия ни другар. 

куче човек обичСнимка: iStock

  • Кучето ви носи „подарък“, който е боклук или мъртво животно

Случвало ли ви се е кучето ви да донесе и пусне в краката ви нещо, от което да се погнусите? Като мъртва птица или катерица? Нещо, което да предизвика по-скоро отговор като „Ъъъъъ, благодаря, но по-скоро не“. Е, случва се много по-често, отколкото си мислите, и причината е трогателна. 

Dogsandcats.bg

Това е така, защото, колкото и отвратително да ни изглежда това, всъщност с този си жест кучето ви показва обичта си. Имайте предвид, че четириногите не гледат на мъртвите животни като на нещо отвратително или гнусно. Всъщност, това е инстинкт, останал у домашния ви любимец като наследство от дивите му предци, вълците. Полагайки храна или нещо, което намира за ценно, в краката ви, животното ви казва: „Виж, държа толкова много на теб, нося ти вечеря!“.

  • Лявата му вежда потрепва, когато е с вас

Следващият път, когато споделяте мил момент с кучето си, нежно галейки го по гърба или коремчето, обърнете внимание на веждите му. Може би ще доловите едно мъничко движение – леко потрепване. Всъщност това е фин, но дълбок начин, по който питомецът ви изразява привързаност и обич. 

куче човек обичСнимка: iStock

  • Спи във вашата спалня или в леглото ви

Похарчихте известна сума пари, за да купите на кучето си най-уютното легло, но то все пак предпочита да се сгуши до вас на спалнята ви? Е, трябва да знаете, че това поведение е един от инстинктивните начини на питомеца ви да каже: „Обичам те“. В дивата природа кучетата са товарни животни и спят заедно както за безопасност, така и за компания.

Така че, избирайки да спи във вашата стая, вашето куче показва, че ви вижда като част от неговата глутница. Това поведение е не само признак на привързаност, но и лоялност. Домашният ви любимец иска да е близо до вас, дори и в най-тихите часове на нощта. 

  • Обляга се на вас като на възглавница

Представете си, че се излежавате на дивата и от нищото кучето ви идва и се обляга с цялата си тежест върху вас. Може би си мислите: „Хей, как така се превърнах в човешка възглавница?“. Но познайте какво? Когато домашният ви любимец се облегне на вас, това всъщност е знак за неговите обич и доверие. 

куче човекСнимка: iStock

  • Носи ви любимата си играчка

Разбира се, възможно е кучето ви просто да ви кани да поиграете заедно. Този сладък жест обаче, може да бъде скрит начин да сподели любовта си към вас. В кучешкия свят играчките са нещо повече от предмети – те буквално са съкровищата на животните. Така че, когато ви предлага любимата си играчка, питомецът ви казва: „Ти си важен за мен!“

Това е символ на доверие и обич, нещо като дете, което споделя любимата си играчка с приятел.

  • Свива уши, когато ви види

Забелязали ли сте как понякога кучето ви свива ушите си, когато е около вас? Тази фина промяна всъщност е нещо голямо в света на четириногите. И е ясен знак за обич. 

куче човек обичСнимка: iStock

Кучетата използват ушите си, както ние, хората, изражението на лицето си. Изправените уши могат да означават, че животното е бдително или любопитно, докато ако са отпуснати, това показва, че домашният ви любимец се чувства спокоен и в безопасност. 

  • Разнася вещите ви със себе си (обувки, чорапи...)

Ако кучето ви разнася вещите ви от стая в стая, то трябва да знаете, че това е леко странен, но сигурен израз на обич. Четириногите усещат света около себе си до голяма степен чрез аромата, а вашите неща са пропити с уникалната ви миризма.

Така домашният ви любимец сякаш казва: „Това мирише на любимия ми човек, така че сега е любимото ми нещо!“

  • Нежно захапва ръката ви

Може би израз на обич не е първото нещо, което ви хрумва, когато хванете кучето си да хапе нежно ръката ви. Истината обаче е, че това е често срещано поведение – игрив начин на животното да покаже любов и доверие. И само за да бъде ясно: лекото гризване е различно от хапането – то е нежно и контролирано. То сякаш казва: „Аз съм спокоен и щастлив с теб и искам да играя и да ти покажа привързаността си.“

куче човек обичСнимка: iStock

  • Проверява ви

Вие сте заети със задачите си и ето – вашата сянка на четири крака подава главата си през вратата, отправяйки ви онзи очарователен поглед „Просто регистрирам!“, след което се оттегля в съседната стая. Тази честа рутинна проверка е нещо повече от любопитен навик – това е стоплящ сърцето знак за обич. Когато кучето често ви проверява, то показва, че вие ​​сте неговият основен приоритет. Това е неговият начин да каже: „Грижа ме е за теб и искам да съм сигурен, че си добре“. 

куче обичСнимка: iStock

  • Маха с опашка 

Всички сме го виждали – това щастливо махане с опашка, което незабавно изниква усмивка на лицето ни! Но знаете ли, че когато кучето ви маха с опашка, това не е просто знак за щастие и радост, но и нюансиран начин за изразяване на обич. 

Махането с опашка при кучетата е като комбинацията от усмивка, смях и щастлив танц при хората. А отпуснатата, нежно размахваща се опашка често индикира, че питомецът ви е доволен и изразява положителните си чувства към вас. 

Така че следващия път, когато вашият космат спътник ви поздрави с махаща опашка, знайте, че това е нещо повече от физическа реакция – това е искрен израз на „Обичам те“. 

куче човек обичСнимка: iStock

 

Виж още