10 знака, че вашето куче не ви вижда като свой водач

куче човек Снимка: iStock

Р азбирането на поведението на домашния ви любимец е от решаващо значение за изграждането на силна и здрава връзка помежду ви. Кучетата са товарни животни по природа и се нуждаят от ясен лидер, за да се чувстват сигурни и уверени. Ако четириногото не ви възприема като водач на глутницата си, това може да доведе до различни поведенчески проблеми и недоразумения. 

куче човекСнимка: iStock

От игнориране на команди до демонстрации на доминиращо поведение, признаците, които ще разгледаме по-долу, разкриват основните проблеми във връзката с четириногия ви другар. Разпознаването и справянето с тях ще ви помогне да установите ролята си на лидер и така да подобрите общото благосъстояние на домашния си любимец. 

  • Игнорира командите ви

Един от най-очевидните признаци, че кучето не ви вижда като свой лидер, е склонността му да игнорира командите ви. Ако питомецът ви постоянно не отговаря на основни насоки като седни, ела или стой, това показва липса на уважение към вашия авторитет. Ефективното обучение и последователността са от съществено значение, за да се утвърдите като лидер в очите на вашето куче.

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

  • Тегли ви, когато е на каишка

Куче, което постоянно дърпа каишката си по време на разходка, демонстрира липса на уважение към вашето лидерство. Това поведение показва, че вижда по-скоро себе си като ваш водач, който да определя темпото и посоката, вместо да ви следва. 

Правилното обучение на маниери на каишка, с последователно укрепване на границите и правилата за разходка, може да ви помогне да установите ролята си на водач, а това да направи разходките по-приятни и за двама ви. 

  • Прояви на доминиращо поведение

Доминиращо поведение като ръмжене, щракване или охрана на ресурсите (като храна, играчки или места за почивка) е ясен признак, че домашният ви любимец не ви възприема като свой лидер. Това по-скоро показва, че животното се опитва да наложи своето господство над вас, предизвиквайки вашия авторитет.

куче човек връзкаСнимка: iStock

  • Не се съобразява с домашните правила

Ако кучето не се подчинява на правилата у дома, например скача върху мебели, макар да не му е позволено, краде храна или създава бъркотия на закрито, това е знак, че то не уважава вашето лидерство. Последователното прилагане на вътрешните правила и определянето на ясни очаквания може да помогне на питомеца ви да разбере своето място в йерархията на домакинството и да уважава вашия авторитет.

  • Изисква постоянно внимание

Куче, което постоянно изисква внимание, като лае по вас, побутва ви, за да го галите или скача върху вас, показва признаци на липса на уважение към вашето лидерство. Това поведение говори, че питомецът ви вижда себе си като отговорен, диктуващ кога и как да получи внимание. 

куче човекСнимка: iStock

  • Проявява безпокойство, когато остане сам

Тревожността от раздяла може да е знак, че кучето не ви вижда като стабилен и уверен лидер. Домашни любимци, които не се усещат сигурни, може да станат нервни и да изпитват безпокойство, когато останат сами, което води до прояви на разрушително поведение или прекомерен лай. Изграждането на увереност на вашето куче чрез постепенна десенсибилизация и създаване на последователна рутина може да помогне за намаляване на безпокойството и да накара животното да започне да ви вижда като спокоен и надежден лидер.

  • То е свръхпротективно

Свърхзащитното поведение, включващо лай по непознати, ръмжене на гостите ви или дори агресивни епизоди, когато някой се доближи до вас, показва, че кучето ви чувства необходимост да ви защитава, защото не ви вижда като свой лидер, способен да се справи с потенциална заплаха.

куче човекСнимка: iStock

  • Показва признаци на агресия

Агресията към други кучета или хора е важен индикатор, че домашният ви любимец не ви възприема като водач на глутницата си. Това поведение отразява неговото убеждение, че трябва да отстоява господството си или да се защитава, без да разчита на вашите насоки.

  • Отказва да следва вашето ръководство

Ако косматият ви другар отказва да следва примера ви, независимо дали по време на разходка, на тренировъчна сесия или в ежедневните си дейности, това е знак, че животното не уважава вашия авторитет. Поведението му показва, че то вижда себе си като независим или дори – по-добър от вас. 

  • Притежателно е спрямо своето пространство

Кучетата, които владеят своето пространство, като чрез ръмжене или щракане ограничават достъпа ви до леглото или зоната им на почивка, показват признаци на липса на уважение към вашето лидерство. Това поведение показва, че питомецът ви вижда тези пространства като своя територия, а вас – като натрапник.

куче човекСнимка: iStock

 

Виж още