3 бързи съвета при обучението на кученцето ви

кученце Снимка: iStock

Ч аст от отговорността да бъдеш собственик на домашен любимец е да научиш косматия си другар на добри обноски. Дресурата е важна част от отглеждането на четириногия ни другар, за това ви предлагаме три бързи съвета за обучението на косматия ви другар, които ще ви дадат насока откъде да тръгнете.

  • Започнете обучението у дома

Постоянният надзор и контрол е ключов при отглеждането на малките кученца. Следете внимателно къде се намира и какво прави домашният ви любимец. Така ще сте готови, че когато, например, започне да се върти и души наоколо, това е явна индикация, че трябва да отиде до тоалетна. И ще можете да реагирате като го изведете навън. Винаги награждавайте животното с малки лакомства и го хвалете за добре свършената работа. 

кученцеСнимка: iStock

  • Реагиране на ухапване

Кученцата обичат да хапят по време на игра и това е важна стъпка в тяхното развитие. Четириногото ви другарче обаче, трябва да научи, че болезнените ухапвания не са приемливи и няма да бъдат толерирани. Как да го направите?

Dogsandcats.bg

кученце хапанеСнимка: iStock

Когато животното стисне пръста ви, маркирайте поведението като кажете „Ох!“, а след това игнорирайте кучето си (отместете поглед или му обърнете гръб) за десет секунди. Ако домашният ви любимец продължи да хапе и след възобновяване на играта – повторете. 

Когато става въпрос за обучение на кученцата, те често научават повече, когато не им обръщате внимание и демонстративно ги игнорирате в подходящия момент. Косматият ви другар просто не може да понесе загубата на вашето внимание и обич!

кученце хапанеСнимка: iStock

  • Научете кученцето си да идва при повикване

Помогнете на домашния си любимец да разбере, че да идва при вас, след като сте му отправили команда чрез думата „ела“, ще му донесе похвала и вкусни лакомства. Уверете се, че изричате насочващата реплика с щастлив тон, а ако животното не разбере веднага какво се иска от него, не бързайте да го наказвате. Важно е да създадете положителна асоциация у четириногото, за да знае, че „ела“ е свързано с хубави за него неща.

кученцеСнимка: iStock

И накрая – винаги помага да носите малко лакомства със себе си, когато излизате навън с домашния си любимец!

 

 

 

 

Виж още