3 начина как кучето ви да спре да се дърпа по време на разходка

куче разходка Снимка: iStock

Р еактивността и дърпането на каишката по време на разходка са едни от най-честите предизвикателства, с които се сблъскват собствениците на домашни любимци. Добрата новина е, че има няколко основни поведения, на които можете да научите кучето си, които ще го подготвят за по-спокойна и комфортна разходка. Да, всъщност нещата могат да са по-прости, отколкото смятате! Стига да подходите правилно и в точния момент, можете да избегнете така наречената реактивна реакция на четириногия си другар към повода му. 

куче разходкаСнимка: iStock

Как да намалите реактивността на кучето си на каишка

  • Автоматично привличане на внимание

Какво представлява това? Автоматичното внимание е доста проста (макар да звучи по-сложно) концепция: кучето ви автоматично да ви обръща внимание. Целта е домашният ви любимец да насочва вниманието си към вас по подразбиране, без дори да се налага да го подканвате. Тази способност на четириногия ви другар е ключов индикатор за успеха на обучението му. 

куче разходкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Как да подходим?

Всичко, което трябва да направите, е да възнаграждавате домашния си любимец всеки път, когато реши да осъществи зрителен контакт с вас без подканяне. Важно е животното да получава поощрение в момента, с който ви погледне. Можете да добавите и реплика като „Да!“ и „Браво!“, съчетана с лакомство с висока стойност, за да помогнете на питомеца си ясно да разбере, че сте доволни от него.

  • Отговаряне при повикване

Макар домашният ви любимец винаги да реагира на името си, понякога, особено в разсейваща среда, той може да се поколебае. Бързаме да ви успокоим, случва се на всеки! От гледна точка на реакцията на каишка, отговарянето на името означава кучето да ви поглежда, дори наоколо да се случва нещо по-примамливо, като преминаването на друго четириного, например.

куче разходкаСнимка: iStock

За да научите косматия си другар да отговаря на името си, независимо от средата или контекста, започнете, като го произнасяте често и го награждавате всеки път, когато ви погледне.

Съвет: Никога не използвайте името на питомеца си по негативен начин, уверете се, че той го свързва с положителни неща.

Тренирайте винаги, когато сте на разходка. Започнете със ситуации, при които няма разсейване – така ще дадете възможност на кучето да се съсредоточи върху вас. Постепенно го викайте и при наличие на различни фактори, привличащи вниманието, в случайни моменти, за да свикне с това в различни ситуации. 

С течение на времето ще видите как домашният ви любимец започва да отговаря на името си, когато го повикате и е на каишка, вместо да реагира на различните разсейвания около себе си.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Даване  на лакомства по време на разходка

Случвало ли ви се е да ходите и да правите и нещо друго в същото време – да дъвчете дъвка или пиете вода от бутилка, например? Координирането на движенията не е лесно, нали? Но да се научите как да го правите, докато разхождате питомеца си на каишка, е от полза както за него, така и за самите вас. 

Приемането на лакомства по време на ходене позволява разходката да премине по-плавно, дори да тренирате активно. Плюс това, по-малко вероятно е животното да се разсейва и повече – да ви слуша, ако спирате от време на време, за да го почерпите. 

куче разходкаСнимка: iStock

Как да го направим?

Тук нещата действително се свеждат до практика. Необходима е много повече координация, отколкото си мислите! Започнете с по-бавно темпо, за да дадете възможност на питомеца си да свикне с него, а след това преминете към обичайната си скорост по време на ходене. Това умение е точно толкова важно за вас, колкото и за домашния ви любимец, така ще – практикувайте, практикувайте, практикувайте. 

Изграждането на тези основни умения ще постави здрава основа за по-нататъшно обучение за спокойно ходене на каишка. 

куче разходкаСнимка: iStock

 

Виж още