3 знака, че Дакелът ви се нуждае от повече упражнения

Дакел Снимка: iStock

Т ова, че Дакелите са дребна порода, съвсем не означава, че имат малко количество енергия! Всъщност, ако попитате някой от собствениците на такъв домашен любимец, той ще потвърди, че тези симпатични четириноги могат да бъдат доста енергични. Разбира се, всяко куче е различно, а това включва и нуждата му от упражнения. И докато вашият Дакел може да няма проблем да прекарва по-голямата част от деня си свит удобно на леглото или на дивана ви, ваша отговорност е да знаете кога е време да го изведете на разходка, за да се раздвижи. Основното е да знаете кога косматият ви другар се опитва да ви каже, че има твърде много енергия, която има нужда да изразходва. 

ДакелСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме заедно три признака, които да ви насочат, че вашият Дакел може би се нуждае от повече физическа активност.

  • Досадно лаене

Дакелите са вокални кучета. Те лаят по много причини, включително поведенчески проблеми, за предупреждение на стопаните си или понякога – от скука. Да, никога не е зле да имате предвид, че необходимостта от повече упражнения може да накара четириногото да стане по-реактивно от обикновено в желанието си да привлече вниманието ви. Това е особено вярно, ако питомецът ви обикновено не лае много, но изведнъж сякаш всичко започва да го дразни. Ако след една добра разходка с много движение всичко утихне – това е добре. А ако не – консултирайте се с ветеринарния си лекар, който може да ви насочи към подходящ треньор на домашни любимци. 

Dogsandcats.bg

дакелСнимка: iStock

  • Разрушително поведение

Друг начин, по който вашият любим Дакел ви уведомява, че има задържана енергия е, като я канализира в това да унищожава неща. Може би накъсва играчките си или рови в боклука, докато не го гледате… А е съвсем възможно и задният ви двор да е заприличал на повърхността на Луната – има толкова много дупки в него! 

ДакелСнимка: iStock

Копаенето е самоподсилващо се поведение, което четириногите проявяват по няколко причини, включително скука и допълнителна енергия, която нямат възможност да изразходват по друг начин. Осигуряването на една допълнителна разходка или джогинг в парка ще помогне на животното за ограничаване на всички изброени разрушителни поведения.

  • Наднормено тегло

Въпреки че това не е точно активен знак, който вашето куче ви дава, това е сигурна индикация, че трябва да промените нещо в обичайния си ритъм. Дакелите са предразположени към затлъстяване и това действително може да окаже влияние върху начина, по който изглеждат. 

Ако забележите, че домашният ви любимец е по-дебел в средата, а при допир не можете да напипате ребрата му, той вероятно се нуждае от малко повече упражнения.

ДакелСнимка: iStock

 

Виж още