4 причини защо кучето поставя лапи на раменете ви

куче собственик Снимка: iStock

Х ората стоим на два крака, а кучетата ни – на четири, нали? Ако обаче сте собственик на по-голямо четириного, то знаете, че тези домашни любимци сякаш не признават това правило! Обичайно за тези стопани е да се изправят лице в лице с питомците си, когато се приберат у дома в края на деня, по време на игра или… дори от нищото!

Немски догСнимка: iStock

Независимо дали сте падали назад или просто намирате това поведение за странно, със сигурност си задавате въпроса: Защо кучето ми слага лапи на раменете ми? Дали това е признак на привързаност или опит за доминиране?

Противно на общоприетото схващане, поставянето на лапите на раменете на стопанина им НЕ означава, че животното се опитва да установи господство. През повечето време това поведение на кучетата е породено по-скоро от желание да доближат лицето си до нашето. Израз на привързаност или опит за привличане на внимание – нека разгледаме 4 основни причини защо домашният ви любимец поставя лапите си на раменете ви. 

Dogsandcats.bg
  • Нежност и привързаност

Как кучето ви да ви даде голяма, небрежна целувка, ако не може да достигне лицето ви? Повечето експерти се обединяват около мнението, че това поведение при поздрав има една цел: да покаже привързаност. 

Дори ако целта на питомеца ви не е да ви оближе, кучето може да иска да достигне лицето ви и да го докосне като начин да изрази и получи обич. Не забравяйте и, че когато с четириногия ви другар се погледнете в очите, и двамата отделяте окситоцин, хормонът, свързан с връзката между майката и новороденото й дете. 

куче собственикСнимка: iStock

  • Опит за привличане на вниманието

Ако четете тази статия, това означава, че на практика вашето куче е постигнало (поне частично) целта си – да привлече вниманието ви!

Има много неща, които домашните ни любимци правят, като част от комуникацията си с нас. Лапите на раменете ви може да означават „искам внимание“, но също може да са и знак, че животното има спешна работа като „трябва да ида до тоалетна“ или „водата в паничката ми свърши“. 

куче собственикСнимка: iStock

Поставянето на лапите му върху вас може да е последната мярка, след като лаенето, побутването с нос или чесането не са подействали. Да съумеете да разберете какво иска домашният ви любимец, след като привлече вниманието ви, е свързано с контекста и познаването на питомеца ви. 

  • Иска да играе

Когато знаете какво да търсите, поведението на започване на игра при кучетата е лесно за разпознаване. Въпреки това, по-малко известна тяхна черта е, че вълнението понякога се изразява с лапа/лапи в опасна близост до лицето на стопанина им. 

Най-лесният начин да разберете дали питомецът ви слага лапи на рамото ви като вид покана за игра, е да видите какво още прави. Ако животното размаха опашка, донесе предпочитана играчка и започне да лае, то явно ви подканя да се позабавлявате заедно!

куче собственикСнимка: iStock

  • Неволно насърчаване на поведението

Често не се замисляме как неволно обучаваме нашите домашни любимци. Освен преднамерените команди като „седни“ или „стой“, изпълнението на които подкрепяме с лакомства, в мозъка на косматия ни другар могат да се запечатат и други поведения, които по някакъв начин сте поощрили. 

Може би се усмихвате и галите кучето си по главата всеки път, когато сложи лапа на рамото ви? Или през смях сте му направили снимка, когато е „прегърнало“ ваш приятел? Дори неща, които може да не смятате за положителна реакция, все пак могат да оставят у домашния ви любимец убеждението, че ако продължи да повтаря дадено поведение, то ще получи нещо в замяна. Помнете – понякога за четириногите дори отрицателното внимание се счита за награда!

куче собственикСнимка: iStock

Трябва ли да се притесняваме, ако кучето ни поставя лапите на раменете ни?

Освен ако поведението не е нежелано или опасно поради размера на животното, то няма нищо лошо в това кучето да поставя лапите на раменете ви. Това, както мнозина погрешно смятат, не е опит за доминиране, а по-скоро приятелски жест. 

Слагайки лапите си на раменете ви, домашният ви любимец се опитва да ви съобщи нещо – привързаност, молба за игра, желание за излизане или нещо друго. Вашата роля е да разберете точното значение на този жест въз основа на контекста.

 

Виж още