5 неща, които по-добре да не правите, когато играете с кучето си

куче игра Снимка: iStock

И грата е важна част от ежедневието на кучето ви, като същевременно това е чудесен начин да се свържете с домашния си любимец. Времето за игра е любимо на четириногите, а за нас – това е лесен метод да се сближим с косматия си другар.

куче играСнимка: iStock

Игрите помагат на кучетата да останат физически и умствено активни, като повишават качеството им на живот. Докато се забавлявате с четириногия си другар обаче, добре е да имате предвид, че е по-добре да избягвате някои неща. Ето пет от тях:

  • Не принуждавайте кучето си да играе, ако самото то не иска.

Понякога кучетата не са в настроение за игра и това е съвсем в реда на нещата. Подобно на всеки друг аспект от обучението на база положително подсилване, никога не бива да насилвате или да се опитвате да принуждавате косматия си другар да се ангажира, ако е видно, че към момента няма желание. 

Dogsandcats.bg

Ако домашният ви любимец не отговори на поканата ви за игра, уважете решението му и вместо да настоявате, дайте му възможност да си почине. Възможно е четириногото да е уморено, да не се чувства добре в момента или... ами просто да не е в настроение! Опитайте се да не го приемате лично и се съобразете с настроението на четириногия си другар. 

куче играеСнимка: iStock

  • Не вдигайте кучето си, докато играете на дърпане на въже

Тегленето на въже безспорно е любима на много кучета игра, но не е добра идея да се увличате твърде много и да вдигате четириногото от земята, докато се забавлявате заедно. Вдигането на животното за устата може да причини неудобство и дискомфорт, нараняване на зъбите или ортопедични проблеми. За да избегнете всичко това, дръжте косматия си другар на земята и го оставете да контролира колко силно се дърпа срещу вас, вместо вие да го теглите. 

  • Не играйте твърде грубо

Никой собственик на иска да стресне или да изплаши домашния си любимец, докато играе. Въпреки че някои четириноги изглежда харесват по-груба борба, преследване или дърпане, на много животни този стил не им допада. Няма нужда да играете грубо с кучето си, освен ако и двамата не се забавлявате. Следвайте примера на животното и поддържайте взаимодействието с интензитета, с който на него му е приятно. 

  • Не дразнете кучето си

Играта е приятна само, ако всички участници в нея се забавляват. Когато въвличате кучето си в съвместна дейност, важно е да не го дразните. Не го дърпайте за опашката, за ушите, не го мушкайте по начини, които не му допадат. Не го лъжете, че ще му дадете лакомство, което след това демонстративно да приберете. 

куче играСнимка: iStock

Умишленото дразнене няма да вдъхнови кучето ви да си играе с вас. Нещо повече, може да навреди на връзката ви, като го накара да се страхува и да загуби доверието си във вас. 

  • Не насърчавайте скачане върху твърди повърхности

Когато играете с кучето си, опитайте се да го държите на нивото на земята. Въпреки че много четириноги са отлични скачачи, най-добре е да избягвате да включвате скачане в редовната игра на домашния си любимец – в името на ортопедичното му здраве. Освен ако не провеждате заниманията си върху омекотена повърхност, разбира се. 

Вместо това...

  • Избирайте игрите, които допадат на кучето ви

Ако домашният ви любимец не се наслаждава на играта, намерете различен начин да го включите в заниманията си. Някои четириноги са фенове на по-буйните игри, докато други са по-чувствителни и им допадат по-тихи забавления. 

  • Уважавайте езика на тялото на кучето си

Езикът на тялото на кучето ви е чудесен начин да разберете дали то се забавлява или не. Докато играете, наблюдавайте внимателно питомеца си и коригирайте стила на игра спрямо това как животното реагира физически. Свободният и спокоен език на тялото обикновено се смята за добър знак, показващ, че домашният ви любимец се забавлява с вас. 

куче човек играСнимка: iStock

  • Оставете кучето си да спечели!

Може би не сте чували, че не е добре да оставите кучето си да побеждава по време на игра, защото по този начин у него остава усещане за „доминиране“. Теориите в полза на това твърдение обаче, от години насам търпят сериозно опровержение. Ако косматият ви другар никога не „печели“ своята играчка, то самата игра бързо ще му стане скучна. Вместо да рискувате да отегчите домашния си любимец, направете времето, прекарано заедно, забавно и за двама ви, като се редувате кой да печели. 

  • Осигурете му много играчки

Играчките са чудесен начин да задържите вниманието на кучето си и да го вдъхновите да се забавлява и само. Осигурете му разнообразие от видове, за да има с какво безопасно да се ангажира, използвайки лапите и устата си. Не се страхувайте да експериментирате с различни играчки, за да видите кои допадат най-много на домашния ви любимец. 

Играта е един от най-добрите начини да се свържем с кучето си и да прекараме качествено време заедно. За да сте сигурни, че и вие, и косматият ви другар се забавлявате, важно е да поставяте безопасността и на двама ви като свой водещ приоритет. Играйте на неща, които допадат на животното и следете дали с езика на тялото си ви показва, че се забавлява и му е приятно. 

 

Виж още