5 основни правила, ако давате на кучето си сурова храна

куче сурова храна Снимка: iStock

А ко сте собственик на домашен любимец, то със сигурност се опитвате да храните домашния си любимец с възможно най-добрата диета. За мнозина това е меню, основано на сурова храна, докато други са категорично против този тип хранене. А има и трети вид – хора, които биха искали да опитат със сурово месо, но не знаят как да го направят. 

Независимо към кои спадате вие, предлагаме ви да се запознаете с 5 правила, свързани със суровото хранене, одобрени от ветеринарни лекари и диетолози, които ще ви помогнат да прецените дали това е точната диета за вашия кучешки спътник.

  • Правило 1: Внимавайте с мазнините

Диетите, базирани на сурово месо, обикновено са с високо съдържание на мазнини, което може да причини проблеми на много кучета, особено тези, склонни към панкреатит, затлъстяване и стомашно-чревни проблеми. 

куче сурова хранаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Мазнините съдържат повече от два пъти повече калории на грам от протеините и въглехидратите. И тъй като кучетата обикновено ядат, за да задоволят нуждата си от калории, като консумират по-малко храна с по-високо съдържание на мазнини, може да не получат достатъчно витамини, минерали и други важни хранителни вещества. А това от своя страна – да доведе до затлъстяване.

За щастие приготвянето на собствено сурово меню ви позволява да контролирате съдържанието на мазнини.

  • Правило 2: Балансирайте костите и кокалите

Ядливите кости са тези без кожа, мазнини, съединителна тъкан и мускулно месо. В подходящи количества, те осигуряват на четириногото калций и фосфор, от които то се нуждае. Ако вашата сурова диета НЕ включва кости и имате по-възрастно куче, то е необходимо да добавите калций към менюто му. Същото се отнася и за малките кученца. 

куче сурова хранаСнимка: iStock

  • Правило 3: Добавете зеленчуци (или плодове)

Някои хора смятат, че зеленчуците и плодовете нямат място в диетата на кучетата, но ние се надяваме, че вие не сте от тях! 

Фитонутриентите (полезни растителни химикали) като каротеноиди и флавоноиди имат многобройни ползи за здравето на хората и животните, включително: антиоксидатно действие, засилване на имунния отговор, унищожаване на ракови клетки (апоптоза), подобряване на комуникацията от клетка към клетка, възстановяване на увреждане на ДНК, причинено от излагане на токсини на околната среда, детоксикация на тялото. Нужно ли е да изтъкваме още защо зеленчуците трябва да намерят място в диетата на кучето ви?

  • Правило 4: Не пропускайте добавките за кучета

В днешния модерен свят на изтощена почва, фабрично отглеждани животни и токсини в околната среда, дори суровите диети трябва да включват добавки. Както споменахме по-рано, при възрастните кучета – това е калций, а при кутретата – калций и фосфор. При суровите диети често се наблюдава недостиг на няколко хранителни вещества, включително витамини D и E, линолова киселина (особено ако се използва червено месо вместо птиче), EPA и DHA (омега-3 мастни киселини) и микроелементи като йод, манган, селен и цинк.

куче сурова хранаСнимка: iStock

Помнете – колкото по-разнообразна е диетата на четириногото, толкова по-малко добавки ще са необходими. 

  • Правило 5: Необходима е стомашна киселина

Това правило е тясно свързано с правило #3. Ветеринарните лекари често лекуват стомашно-чревни симптоми при кучетата с лекарства, предназначени да намалят количеството киселина, произвеждано от стомаха. За съжаление, така просто се замества един проблем с друг. Силната стомашна киселина и ниското pH помагат за предпазване на стомаха на кучето от патогените в суровото месо. Премахнете ги и имате рецепта за бедствие, особено ако животното страда от пропускливи черва.

куче сурова хранаСнимка: iStock

За това – избягвайте да давате сурово месо на куче, което приема лекарства, предназначени да намалят стомашните му киселини.

Независимо дали вече смятате, че суровата храна е правилният избор за вас или просто имате намерение да я тествате, надяваме се тези съвети да помогнат на вас и на домашния ви любимец да извлечете максимума от този тип хранене. 

 

 

Виж още