5 причини да си вземете популярна порода куче

куче Снимка: iStock

В зели сте решение, че е дошъл момент да отворите дома и сърцето си за домашен любимец? На първо място – бързаме да ви поздравим! Защото това е едно от най-добрите решения в живота ви! За което, гарантирано няма да съжалявате!

Независимо дали за първи път ви предстои да се сблъскате от първо лице с всички забавни моменти и предизвикателства, които съпътстват отглеждането на куче, или сте опитен собственик, които търси ново попълнение към глутницата си, има толкова много породи, измежду които да избирате! А вариантите за осиновяване на четириного също не са малко.

куче човек щастиеСнимка: iStock

Едно от най-важните неща, които трябва да имате предвид, когато си взимате куче, е дали конкретното животно е подходящо за вас или не. Може би един от най-големите проблеми, с които треньорите на кучета по цял свят се сблъскват, пишат от Американския киноложки клуб, е именно този, че хората често избират домашен любимец, с грижите за когото не могат да се справят. Вярвате или не, тук проблемът е в стопаните, а не в четириногите.

Dogsandcats.bg

Много семейства избират по-редки породи като Леопардова Леопардова Катахула или Барбет, например, защото искат нещо по-различно. Домашен любимец, който се отличава. Все пак, колко души могат да се похвалят с такъв питомец, за сметка на Голдън ретривърите например, които са далеч по-популярни, нали?

Разбира се, повечето ентусиасти, които държат на конкретна порода, отделят време, за да я проучат. Въпреки това стратегията да изберете куче само на база външния му вид, колко е „готино“ или специално далеч не е препоръчителна, категорични са специалистите. 

Новите и стопаните без опит трябва да разберат, че някои породи са по-популярни от други с причина. Те не са най-често срещаните семейни спътници просто, защото имат впечатляващ външен вид, например. Причините да са се превърнали в предпочитани домашни любимци са съвсем различни и далеч по-комплексни.

куче ръмжиСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме по-подробно 5 от тях:

  • Те са социални

Много хора подценяват благословията да имаш куче, което е социално. Дружелюбното и приятелски настроено е четириного, което не е агресивно към хората и други кучета. Това, разбира се, не означава, че питомецът ви трябва да поздравява ентусиазирано всеки домашен любимец, когото срещне в близкия парк или види да се задава от другата страна на улицата. Но ако животното е социално, то е много по-малко вероятно да прояви неоправдана агресия. Освен това, тези четириноги са подходящи да вземане навсякъде и е безопасно да са около деца. 

  • Лесни за трениране

Куче, което е податливо към обучение, дресурата му доставя удоволствие и самото то иска да угоди на стопанина си, е идеален избор за някой, който търси другар за себе си или семейството си. Тренировките ще направят живота с въпросното четириного много по-лесен и пълноценен. А като бонус – това ви гарантира, че питомецът ви ще се държи добре – независимо къде го заведете.

куче човекСнимка: iStock

  • Търпение и толерантност

Някои породи са популярни с това, че се разбират много добре с деца и са толерантни към непознати. Любими домашни любимци като Голдън ретривър или Лабрадор ретривър, например, са известни с търпеливото си, любвеобилно отношение към хлапетата, които оставят буквално да им се качат на главата! 

  • Ниска поддръжка

Голяма част от най-популярните породи кучета са лесни за поддръжка и не изискват специални грижи. Въпреки че ще се нуждаят от разресване или баня на определени периоди от време, това не е нещо, което ще затрудни който и да е стопанин. Освен това, дори децата ще се радват да се научат да къпят и четкат четириногото у дома. 

куче човекСнимка: iStock

  • Мек темперамент

Мекият и нежен темперамент е идеална характеристика за всеки семеен компаньон, защото означава, че кучето ще бъде чувствително към вас и ще възприема командите ви по-лесно. Много от работните породи са с по-независим и „твърд“ нрав, което означава, че при тях има по-чести прояви на инат. Понякога може и да не реагират на леки корекции, пренебрегвайки обучението. Често този тип четириноги се оказват известно предизвикателство за нов собственик или неопитно семейство, причиняват доста стрес и напрежение. Вземането на четириного, което е известно с това, че е по-възприемчиво към вашите емоции и е нетърпеливо да ви угоди, ще направи живота ви много по-лек в дългосрочен план.

куче човекСнимка: iStock

 

Виж още