5 причини защо кучето ви облизва по устата

куче облизва уста Снимка: iStock

К учетата са едни от най-щастливите и весели домашни животни, поради които са предпочитани семейни спътници от хората по целия свят. Четириногите показват емоциите си чрез различни поведения. Известно е, че косматите ни другари ближат всичко, което видят, включително устата ви. Но дали това е израз на щастие или проверка какво сме хапвали на закуска?

Ако се чудите защо домашният любимец облизва устата ви, вие сте на правилното място! Продължете да четете, за да разберете и кои са потенциалните възможности за това:

5 най-вероятни причини защо кучето облизва устата ви

  • Жест на обич

Кучетата се запознават в облизването на начин на грижа още в много ранна възраст – след раждането те биват облизвани от майка си, за да оцелеят. Това е и първото нещо, което им се случва, така че те често го използват, за да покажат емоциите си. 

куче облизва устаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Най-честата причина кучето да ви облизва е, че е развълнувано да ви види! Това е начинът, по който животните се свързват помежду си в дивата природа. За това и домашният ви любимец използва този жест, за да ви покаже, че гледа на вас като на член на глутницата си и иска да покаже своето уважение и благодарност.

  • Иска внимание

Кучетата са много социални животни и през повечето време са доста активни. За това не е изключено домашният ви любимец да облизва устата ви, защото просто иска да поиграе с вас. Особено ако животното е младо, то се нуждае от повече време за игра, което е и чудесен начин да се свържете с него. Често кученцата, а и някои зрели или възрастни кучета, призовават към игра чрез лай и облизване.

куче облизва устаСнимка: iStock

  • Харесва му вкуса 

Когато излизаме навън и се връщаме обратно у дома, ние носим много различни миризми със себе си, като например пот. Когато се потим, ние отделяме сол от тялото си. Вкус, който допада на кучетата ни. Когато оближат устата на стопанина си, те усещат и какво сме яли. А е възможно и балсамът ви за устни да е с вкус, който допада на косматия ви другар!

куче облизва устаСнимка: iStock

  • Нещо го тревожи

Облизването е и вид поведение, което кучетата използват, за да се успокоят. В стресови ситуации домашният ви любимец гледа на вас като на източник на комфорт, така че ако ви оближе, това ще го накара да се почувства по-добре. 

Това поведение често се наблюдава при бездомни кучета, които са осиновено, но все още се усещат тревожни около хора и домашни любимци, така че гледат на вас като източник на защита. 

куче облизва устаСнимка: iStock

  • Усеща настроението ви

Неслучайно наричат кучетата „най-добрият приятел на човека“! Когато се свързват със своите хора, те усещат всичко – от щастие до тъга или гняв. Вероятно сте забелязали, че когато не сте в добро настроение или тъжите, кучето ви започва да ви облизва. Чрез този жест домашният ви любимец се опитва да се свърже с вас и се опитва да ви утеши по свой начин.

куче облизва устаСнимка: iStock

Кучетата са най-добрите ни приятели, за това и искаме да ги направим щастливи и да им осигурим най-добрият възможен живот. Когато четириногите ни облизват по устата, то можем да го възприемем като специален момент, защото питомецът ни просто иска да изрази чувствата си.  Ако смятате, че кучето ви облизва в знак на стрес, опитайте се да намерите източника на стреса. Ако това поведение е нещо, което искате да намалите, трябва да започнете с подходящо обучение от най-ранна възраст.

Виж още