5 знака, че кучето ви има нужда от приятел

кучета Снимка: iStock

К учетата са товарни животни и като такива се радват на компанията на себеподобни. Вероятно прекарвате толкова време с домашния си любимец, колкото можете – и това е страхотно! Но може би било още по-добре, ако наоколо имаше и друго четириного, с което косматият ви другар да поиграе, което да му прави компания, когато вие не сте наоколо. Ето пет индикации, които да ви насочат, че може би кучето ви има нужда от другар!

кучета срещаСнимка: iStock

  • Кучето ви обича другите четириноги

Кучетата се радват на взаимната си компания през целия ден, независимо дали става въпрос за игра или гушкане. И тъй като физически нямаме възможността да сме нонстоп на разположение на домашния си любимец, друг кучешки спътник може да изпълни успешно тази роля.

Наблюдавайте кучето си, когато сте на разходка в парка. Как то реагира и взаимодейства ли си с други четириноги? Оживява ли се от вълнение, когато приближи нечий домашен любимец? Ако животното обича компанията на други кучета и се радва да играе с тях, това е добър показател за социализацията му, което от своя страна показва, че би се разбирало добре с още един четириног компаньон у дома. 

Dogsandcats.bg

кучетаСнимка: iStock

  • Домашният ви любимец има много енергия

Кучетата (повечето от тях) са животни с доста високи енергийни нива. Винаги готови да участват в нещо вълнуващо, като например разходка или посещение в близкия парк. Ако домашният ви любимец разполага с много енергия в запас и изглежда, сякаш никога не може да я изразходва докрай през деня, това може да е знак, че има нужда от четириног другар.

  • Кучето ви изглежда отегчено

Кучета, които се отегчават, са склонни да се държат летаргично, малко мудно и дори депресирано. Това включва и нежелание за общуване – поведение, което може да е нормално за някои кучета. Ако обаче не е характерно за вашия домашен любимец, това означава, че нещо не е наред. И е добре да го заведете за преглед при ветеринарния си лекар. А ако всичко е наред, тогава може просто вашето куче да скучае.

кучета бойСнимка: iStock

Отегчените кучета може да започнат да развиват лоши навици, като например да лаят от нищото или да станат разрушителни. Те могат да копаят дупки навън или да крадат неща с цел дъвчене (като обувки и чанти).

Всичко това са сигурни признаци, че домашният ви любимец не получава достатъчно стимулация в ежедневието си. Наред с физическите упражнения, за благосъстоянието и щастието на четириногото е важно то да се чувства и психически стимулирано. Наличието на друго куче може да му помогне в тази насока.

  • Кучето ви е прекалено привързано

Много хора имат проблеми с това, че домашните им любимци се привързват твърде много към тях. Това поведение може да започне още през първите месеци от живота на кутрето или да се развие по-късно. Домашните ни любимци ни обичат безусловно, така че не е необичайно да искат да бъдат до нас през цялото време. В даден момент обаче, това може да доведе до прекомерна привързаност от страна на четириногите. 

Може да започнете да забелязвате, че кучето ви сякаш винаги ходи след вас, не ви изпуска от поглед и не ви оставя на мира. Това може да е сладко до определен момент, но в последствие – да стане нездравословно и за двама ви.

Прекалената привързаност може да е резултат от самота или липса на други взаимоотношения. Ако случаят е такъв, друго куче може да повлияе добре ситуацията, тъй като то ще прави компания на косматия ви другар и няма да се налага питомецът ви да разчита само на вашата дружба.

кучетаСнимка: iStock

  • Кучето ви мрази да е само

Ако не обърнете внимание на прекомерното привързване, то може да прогресира в неспособност на четириногото да бъде само. Това може бързо да излезе извън контрол и да се оформи като безпокойство при раздяла, тъй като животното може да започне да се страхува да остава само по някаква причина.

Вярвате или не, това е доста често срещан проблем, тъй като много кучета разчитат на своите стопани за обич, комфорт и приятелство. Това означава, че когато ви се наложи да напуснете дома си по някаква причина, четириногият ви другар започва да се чувства така, сякаш е изоставен.

кучета бойСнимка: iStock

Най-добрият подход при тревожност при раздяла, е да се консултирате с ветеринарния си лекар. Понякога домашните любимци, които не понасят да остават сами, може да не се нуждаят непременно от вас, а от спътник, който да им помогне да не се чувстват сами. Един от начините да решите този проблем, е да си вземете второ куче.

Виж още