6 стоплящи сърцето начина, по които кучето показва, че ви обича

куче човек Снимка: iStock

С викнали сме да приемаме кучетата като пълноправни членове на семейството ни. И в това няма нищо странно – ние обичаме домашните любимци с цялото си сърце! За това и от време на време у нас се прокрадва въпроса – до колко реципрочна е тази любов? И дали косматите ни другари не са толкова привързани към нас, защото им осигуряваме храна и топло легло?

Ако и вие сте имали подобни мисли или не сте дотам убедени, че кучето ви обича толкова, колкото и вие него, предлагаме ви заедно да разгледаме 6 сладки и мили начина, по които четириногият ви другар показва, че за него няма никой по-важен в целия свят от любимия му човек!

кучеСнимка: iStock

  • Прави зрителен контакт с вас

В човешкия свят обикновено сме свикнали да се гледаме в очите, за да покажем уважение, да демонстрираме ангажираност и внимание към събеседника срещу нас. При кучетата ни обаче, продължителният зрителен контакт се смята за по-скоро грубо и агресивно поведение. Когато обаче говорим за връзката между човек и домашния му любимец, тези продължителни погледи придобиват изцяло ново значение. Защото, когато четириногото ви търси с поглед – с леко притворени очи, показващи малко или никакво бяло, това обикновено е от любов.

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

  • Реагира положително на звука на гласа ви

След дълъг ден, прекаран в офиса, няма нищо толкова удовлетворяващо, колкото куче, което радостно тича към нас в момента, щом чуе името си! Ако често може да забележите, че домашният ви любимец е готов да остави на страна дори дъвченето на любимата си играчка и спира на момента това, което прави, за да дойде да ви поздрави… Е, смятаме, че е ясно кое за него е най-важно, нали?

куче и човекСнимка: iStock

  • Харесва аромата ви

Начинът, по който ухаете, активира центъра за възнаграждение (или така нареченото опашно ядро) в мозъка на кучето ви. И това е подкрепено с научни доказателства, а не е само твърдение! Неврологът Грегъри Бернс е стигнал до този извод след проведен експеримент с помощта на кучета, поставени в ядрено-магнитен резонанс. Ученият сканирал мозъка на животните, докато им се предоставят различни аромати. И какво мислите установил? Че само един вид миризма кара опашната кост на всяко куче да свети най-силно – тази на някой, когото познава. Нещо повече, изследователите са убедени, че тези модели на мозъчно активиране изглеждат удивително подобни на тези, наблюдавани и при хора, докато гледат снимки на свои близки или приятели, например.

куче човекСнимка: iStock

  • Маха с опашка – често!

Махането с опашка може да ви изглежда като очевиден знак за обич и привързаност, но и преди сме споменавали, че това поведение е малко по-сложно, отколкото мнозина си мислят. В кучешкия свят то им много и различни значение – и те невинаги са само символ на добронамереност и приятелско отношение. 

За щастие, когато кучето ви маха сякаш „с цяло тяло“, включително и с опашка, която се намира на средна височина или съвсем леко отпусната, това се счита за признак на щастие и обич. Посланието е доста ясно – животното е развълнувано и се радва да ви види!

кучеСнимка: iStock

Според някои специалисти по кучешко поведение, ако вашият питомец маха повече вдясно (спрямо задните си части), това може да е още по-добър знак – директно признание, че ви обича!

  • Обича да се сгушва във вас

Признаваме си, не знаем дали съществува някакво научно доказателство, че гушкането е признак на любов, но определено ни се струва така! Помислете за това: кучето може да се свие навсякъде, но избира да е близо до вас. Жестовете говорят повече от хиляди думи, нали?

Сред другите признаци на привързаност, можем да класифицираме облягането на вас, спане с глава (понякога – и с цяло тяло!) в краката ви или поставяне на лапа върху коляното на стопанина. Така че, следващият път, когато се отпуснете на дивана с дистанционното в ръка, поканете и вашият домашен любимец да седне до вас, за да споделите малко качествено време заедно.

кучеСнимка: iStock

  • Усмихва ви се често

Усмивката при кучетата, подобно на махането с опашка, има различни значения. Но едно от тях няма как да се сбърка или интерпретира погрешно – ако устата на животното е леко отворена, лицевите му мускули – отпуснати, а ушите – леко „омекнали“, пред вас стои едно спокойно, щастливо от живота си куче!

куче човекСнимка: iStock

 

Виж още