7 странни неща, които кучетата правят, когато ходят по-голяма нужда

куче изхождане Снимка: iStock

М акар да не е най-приятната или забавна част от грижите за домашните ни любимци, гледането на кучетата ни, докато вършат нуждите си е ежедневие за всеки стопанин на четириного. Честотата, цветът и последователността на техните „произведения“ ни казват много за здравето им, така че ние послушно и с готовност обръщаме внимание и проследяваме целия процес на изхождане. Да, не всички моменти в живота са приятни, какво да се прави! 

Може би сте забелязали, че когато кучетата ни ходят по голяма нужда, често те имат свои си ритуали – някои, меко казано, неразбираеми за нас навици, които изглеждат леко странни.

Бъдете сигурни обаче, че нищо не е случайно! Защото всяко от поведенията, с които ще ви запознаем по-долу, има своята важна цел. Ето каква може да е тя.                       

Dogsandcats.bg
  • Откриване на идеалното място

Вашето куче търси ли идеалното място, където да се изходи по начина, по който настървена хрътка върви по следа в търсене на изчезнало малко дете? Ако ви звучи познато, то със сигурност не сте единствените!

куче изхожданеСнимка: iStock

Карло Сиракуза, директор на ветеринарната болница в Университета в Пенсилвания, цитиран от iHearts, споделя, че в основата на причините за това поведение на четириногите е общуването с други себеподобни. Според него подбирането на специфична локация от страна на домашния ви любимец, където да свърши нуждите си, е важен момент за него, защото така той остава съобщения, които съдържат непосредствена информация за него, предназначена за останалите кучета в района. Като това дали косматият ви другар е в непосредствена близост, какъв е социалният му статус, дали е приятел или враг, какво е похапвал днес или кога за последен път е минавал наоколо. 

Придирчивото поведение, което се случва, когато кучетата ходят по голяма нужда, може да бъде и техният начин за удължаване на разходката. А понякога това е с цел справяне със свръхстимулацията и/или безпокойството. 

Вижте още: Защо кучетата решават толкова бавно къде да се изходят

  • Осъществяване на зрителен контакт

Това поведение е малко неудобно. За стопаните, не за самото куче, разбира се. Защото веднага, след като косматият ви спътник избере идеалното място, където да отиде по голяма нужда и се позиционира перфектно, животното държи да ви погледне в очите, докато се облекчава. Колкото и да е странно обаче, тази неудобна размяна на погледи има своето разумно еволюционно обяснение. 

кучеСнимка: iStock

Всичко се свежда до това, че кучето ви инстинктивно осъзнава своята беззащитност. Знаейки, че е част от вашата „глутница“, то търси уверение, че го наблюдавате в един изключително уязвим момент. И съответно – ще му дадете сигнал с езика на тялото си (дори и само вдигане на глава или отместване на погледа в страни), ако има нещо наоколо, от което трябва да се бои. 

  • Криене

Точно обратното на куче, което се взира в очите на стопанина си, някои четириноги предпочитат уединението, докато се облекчават. Тези домашни любимци могат да се скрият целенасочено зад някое дърво или в близките храсти. Въпреки че това е доста различен метод от търсенето на зрителен контакт със стопанина, това поведение също е свързано с безопасността – криенето дава чувство на сигурност на питомеца ви в един от най-уязвимите му моменти.

кучеСнимка: iStock

  • Изхождане върху бетон

Това странно поведение всъщност противоречи на естествения инстинкт на кучетата да се облекчават на меки повърхности. Когато четириногите се изхождат, повечето от тях предпочитат това да се случва на трева или почва – за по-добро сцепление. Въпреки това, не е рядкост домашният ви любимец да свърши работата директно на улицата или близкия тротоар, нали? Това по скоро се среща при кучета, които живеят в апартамент или разполагат с ограничено пространство. 

Осиновените кучета също показват поведение на елиминиране върху бетон, най-често след продължителен живот на верига или ако са били в приют. Въпреки че можете да ги обучите да вършат работите си на далеч по-приемливи места обаче, не забравяйте да бъдете търпеливи и състрадателни с подобни четириноги. 

куче изхожданеСнимка: iStock

  • Въртене

Вашето куче се завърта няколко пъти, преди да вземе решение за перфектната поза за изхождане? Специалистите по кучешко поведение смятат, че това е опит на животните да гарантират, че са в безопасност. Когато се изхождат, питомците ни (според тяхното виждане за нещата, разбира се), се намират в уязвима позиция за хищници. Въртенето им позволява да проверят непосредствената си среда за потенциални заплахи. 

Освен това, обикалянето и душенето помагат за стимулиране на червата и междувременно – изглаждат тревата. 

Вижте още: Защо кучето се върти преди да се изходи

  • Ритане с крак

Има две основни причини, поради които кучетата ритат с крак, след като се изходят. Първо, те могат да почувстват инстинктивната нужда да поддържат „бърлогата“ си чиста, заривайки по този начин изпражненията си. Второ ритането помага за разпространение на техните феромони за маркиране на територия надлъж и нашир като вид послание към другите кучета. 

куче изхожданеСнимка: iStock

  • Търкане на задните части в земята

Това поведение най-често означава, че нещо дразни задните части на вашето куче. Може да е диария, запек, пълни анални торбички или чревни паразити. Ако това е нещо ново – консултирайте се с ветеринарния си лекар, за да изключите всякакви възможни заболявания. 

От друга страна, не е изключено косматият ви другар просто да има по-високи хигиенни стандарти и да иска да се „избърше“, след като се е изходил. 

куче изхожданеСнимка: iStock

 

 

Виж още