7 стъпки при дресурата на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол Снимка: iStock

К авалер Кинг Чарлз шпаньолите са любящи, сладки кучета, известни с това, че се разбират в почти всички, включително други четириноги и деца. Лекият им, дружелюбен нрав вероятно е това, което ги прави толкова популярни семейни домашни любимци. Кинг Чарлз се поддават на дресура лесно, като най-добре е да започнете тренировките още през първите няколко месеца от живота на питомеца си.

Кавалерите са чудесни компаньони, използват се като терапевтични и състезателни кучета. Ако и вие (като нас!) сте сред почитателите на породата, то предлагаме ви краткото ръководство на специалистите от Американския киноложки клуб относно всичко, което трябва да знаете за дресурата на тези очарователни кучета!

7 основни стъпки при дресурата на вашия Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

  • Подготовката е ключова

Преди да доведете вашия Кавалер у дома, важно е самите вие да се организирате. Обезопасете дома си за кученцето, проверете всяка стая, до която то ще има достъп. Потърсете очевидни опасности като електрически кабели и се опитайте да ги направите по-малко достъпни за животното.

Кавалер Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Подгответе се с основните неща за бъдещия си най-добър приятел: храна, купи, легло, клетка (ако сте решили да използвате), каишка и няколко играчки. Проучете ветеринарните лекари и кабинети в близост, зоомагазини и училища/дневни грижи за домашни любимци (ако имате нужда).

Наличието на тихо място за почивка е много важно, особено за кученцата, които могат да се преуморят и да започнат да се държат лошо. Уверете се, че сте обособили за вашия питомец зона за релакс, където той може да се оттегли на спокойствие щом почувства нужда.

  • Социализация

Социализацията е жизненоважна, защото без нея домашният ви любимец ще израсне, без да знае как да се държи около непознати или в обстановка, различна от обичайната му. Тази несигурност може да накара кучето да реагира със страх, да заеме отбранителна позиция или да се притесни. Периодът на социализация на кучетата обикновено продължава между 4-тата до 12-тата седмица. Това е времето, през което те са подготвени за нови преживявания и учат най-много за света около себе си.

Кавалер Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

Срещайте вашия Кавалер с различни хора, други животни, водете го на непознати места и се забавлявайте заедно – така ще сте спокойни, че давате на животното най-добрия възможен старт! Важно е през този ранен период всички преживявания да са положителни.

  • Планиране

От съществено значение е да си съставите план за дресурата на вашия домашен любимец. Например, какво искате да научи вашият Кавалер? Повечето собственици се опитват да обезсърчат скачането по гостите, просенето от масата и дърпането на каишката по време на разходка. Можете да започнете с обучението още през първите дни на съвместното ви съжителство, като за начало – дайте превес на по-лесните команди като „седни“ и „стой“, като винаги награждавайте питомеца си щом изпълни това, което се иска от него.

Кавалер Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

  • Положително подсилване

Положителното подсилване е особено ефективен инструмент при обучението на кучето ви. Четириногият ви другар бързо ще научи връзката между действието и наградата, което означава, че е по-вероятно да изпълни командата ви, защото знае какво следва. Моментът на награждаването е ключов – поощрението трябва да бъде дадено в рамките на секунди след желаното поведение.

Положителното подсилване ще помогне за бързия напредък в обучението и ще укрепи връзката ви, защото животното ще свързва тренировките със забавно време, прекарано с любимия му човек.

Кавалер Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

  • Обучение с кликер

Идеята на обучението с кликер е да научи кучето да свързва конкретния звук с получаването на лакомство. След като тази връзка бъде установена, необходимо е просто да щракнете върху своя кликер, когато питомецът ви извърши желаното от вас действие. Този тип дресура работи най-добре при четириноги, които са нетърпеливи да угодят.

Кавалер Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

  • Упражнявайте се заедно

Упражненията са от решаващо значение за цялостното здраве на кучетата, а Кавалерите са енергични четириноги със силен хищнически инстинкт, което означава, че физическата активност е особено важна.

Вашият шпаньол се нуждае от около 40 до 60 минути упражнения на ден, които можете да разделите на две разходки. Излизането на разходка е идеалното време за практикуване на добри маниери на каишка, припомняне, донасяне и много други игри.

Кавалер Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

  • Бъдете наясно с вредните практики

Някои практики за обучение не само не работят, но могат да бъдат и вредни за домашния ви любимец. Наказанието под каквато и да е било форма, например, се счита за остарял, неефективен и жесток метод. Изолацията също трябва да се избягва като идеята е клетката да се превърне в безопасно място за вашето куче, където то обича да прекарва време.

 

 

Виж още