8 лесни начина да обогатите живота на кучето си

куче човек Снимка: iStock

З а да се чувстваме пълноценни и щастливи, хората се нуждаем от нещо повече от най-необходимото. В допълнение към основите за оцеляването ни, ние търсим връзки, забавления, хобита и дори предизвикателства, за да обогатим живота си. 

Същото важи и за кучетата. Подобно на нас, домашните ни любимци се нуждаят от физическа, умствена и социална стимулация, за да се чувстват добре. Разликата е, че косматите ни другари не могат просто да се запишат на йога или да се срещнат с приятели за вечеря. 

куче човекСнимка: iStock

Лесни дейности за обогатяване на живота на кучето ви

Тъй като домашният ви любимец разчита изцяло на вас, предлагаме ви няколко идеи как да освежите деня на питомеца си. Можете да ги прилагате всеки ден като част от обичайната си рутина – бъдете сигурни, четириногият ви другар ще ви е повече от благодарен за това!

Dogsandcats.bg
  • Излезте на разходка

Въпреки че може да ви звучи очевидно, истината е, че много кучета не получават редовни разходки. Всъщност проучване на собственици на домашни любимци в САЩ и Австралия е установило, че около 40 процента от хората не извеждат регулярно питомците си. 

куче човекСнимка: iStock

Колкото и основни да са, разходките предоставят на животното множество възможности за физическо и психическо обогатяване. За много четириноги няма нищо по-хубаво от едно добро раздвижване, особено ако отскочите до близкия кучешки парк, където ще може да се упражни добре, да се сблъска с нови гледки и миризми, а защо не – и да открие нови приятели.

  • Опитайте упражнения за ловкост

Ако разполагате със заден двор, то можете да го използвате за упражнения за ловкост. Ще ви е необходимо определено оборудване, включително тунели и препятствия, които можете да откриете онлайн. А след това – изгледайте няколко видеа за обучение по аджилити и сте готови да пристъпите към действие! 

куче човекСнимка: iStock

  • Използвайте хранителни пъзели

Разбира се, не винаги сме на разположение за разходки и игри. За моментите, когато кучето ви е само вкъщи, помислете дали да не му предложите пъзел с храна, за да ангажирате ума му. Освен забавни, те изискват от четириногия ви другар да работи, за да извади лакомството, което е вид практика за решаване на проблем. 

  • Сервирайте вечерята по различен начин

За креативните стопани на домашни любимци дори времето за хранене може да осигури умствено обогатяване. Вместо да сервирате вечерята на питомеца си в купа, например, опитайте да използвате подложка за по-бавно хранене, която изисква повече усилия от страна на животното, докато достигне желаната апетитна цел. 

куче пъзелСнимка: iStock

  • Включете кратки тренировъчни сесии в разходките 

Никога не е късно да научите кучето си на нов трик – домашни любимци от всички възрасти могат да се възползват от обучението. Нещо повече, проучване от 2018 г. на изследователи от Виена е установило, че когато се научат дори на един прост трик, възрастните животни показват повишена когнитивна функция и подобрена ангажираност. 

куче човекСнимка: iStock

  • Играйте игри на стимулиране на обонянието

Уникално структурирани и изключително чувствителни, носовете на кучетата ни могат да уловят дори най-слабите миризми. За лесна дейност за обогатяване, опитайте да ангажирате усъвършенстваното обоняние на питомеца си с игра за „подушаване“. За да започнете, опростете нещата: Скрийте няколко от любимите му (по-ароматни) лакомства под картонени кутии и оставете вашето куче да ги открие.  Когато вашето кученце стане по-добро в играта, опитайте да скриете кутиите или да ги покриете с одеяла за повече сложност.

куче пъзелСнимка: iStock

  • Играйте на донасяне

Играчките са забавни, но е по-интересно, когато имаш другар, с когото да им се насладиш! Една от най-простите и същевременно ефективни форми на обогатяване е старомодната игра на донасяне. Топка, фризби или гумен кокал – използвайте това, което предпочита косматият ви другар. Това е наистина добро упражнение, което позволява на кучетата да използват инстинктите си и да практикуват контрол на тялото си. 

куче човекСнимка: iStock

  • Срещи с нови приятели

Кучетата са социални същества и обичат да взаимодействат с – или поне да гледат – други кучета и хора. За да разширите социалния кръг на домашния си любимец, помислете за дневна грижа за четириноги. А ако имате приятели и съседи с кучета, планирайте безопасни събирания, подходящи за четириногия ви другар, за да обогатите деня му (както и своя). 

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: 

10 най-добри породи кучета за интроверти

10 неща, които ще направят кучето ви щастливо

 

 

 

Виж още