8 правила за безопасност при игра на дърпане на въже с кучето ви

куче играе Снимка: iStock

Д ърпането на въже е игра, към която голяма част от собствениците на домашни любимци подхождат скептично. И това не е никак чудно, години наред тази дейност, така любима на четириногите ни другари, беше смятана за „засилваща агресията и подсилваща желанието за доминация“ у домашните любимци. Истината обаче е, категорични са специалистите, че това са само митове. Всъщност, играта на дърпане на въже може да се използва не само като качествено упражнение за изразходване на енергията при ограничени пространства или когато времето навън е лошо, например. Тя е добра тренировка за контрол над импулсите и изграждане на увереност у кучетата. За да се възползват от тези ползи обаче, собствениците на домашни любимци трябва да спазват някои правила за безопасност и да научат питомците си как да я играят правилно. 

куче играеСнимка: iStock

Правила за безопасност при играта на дърпане на въже

  • Дърпайте само настрани. Ако движите въжето нагоре-надолу, това може да нарани гръбнака на вашето куче.
  • Дърпайте по-леко при по-малки и възрастни кучета. Те, за разлика от здравите си зрели събратя, могат да се наранят от прекалено интензивен отпор.
  • Научете кучето си да чака учтиво, докато бъде поканено за дърпа. 

За целта, кажете „Чакай!“ (или друга команда по ваш избор), след което вдигнете играчката за дърпане пред погледа на кучето си. Ако то мигновено я захапе или тръгне да го прави, кажете „Не!“ и я скрийте зад гърба си. Повторете толкова пъти, колкото е необходимо, докато достигнете до момент, когато можете да задържите въжето без кучето ви да се опитва да го грабне. Тогава можете уверено да кажете „Вземи!“ и да започнете дърпането!

куче играеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Научете кучето си да ви дава играчката, когато поискате. 
  • Не оставяйте малки деца да играят на дърпане на въже с куче без надзор. Без значение от размера на животното.

Нормално е за кучетата да ръмжат по време на играта на дърпане. Вие обаче, трябва да можете да разпознаете, че това е игрива вокализация, анализирайки останалата част от езика на тялото на питомеца си. Игривите четириноги имат подвижно, леко отпуснато тяло и размахват енергично опашка. Ако животното ръмжи по интензивен начин, гледайки ви в очите, опашката е в статична поза, а тялото – сковано, то е време да преустановите играта. Границата тук е много тънка, а често прекомерният ентусиазъм може да прерасне в агресия за секунди. Ако не смятате, че можете да разпознаете разликите в поведението на домашния си любимец – дали той пази ресурсите (играчките си) или се забавлява с тях, дърпането не е подходящо занимание за вас. 

куче играеСнимка: iStock

И накрая, не всички кучета обичат играта на дърпане на въже. Но ако тя е сред любимите на вашия четириног другар, постарайте се да я практикувате безопасно, така че да нямате причини за притеснения.

Виж още