8 съвета как да спрем разрушителното дъвчене на кучето си

куче лошо поведение Снимка: iStock

Д али разрушителното дъвчене на кучето ви превръща дома ви във военна зона от полуизядени обувки и накъсани възглавници? Ако кимате разбиращо с глава, докато четете това, то бързаме да ви успокоим – съвсем не сте единствените собственици на домашен любимец, изправен пред предизвикателното поведение на косматия си другар. Добрата новина е, че има как да сложите край на касапницата и да научите четириногия си спътник на по-добри обноски! 

куче беляСнимка: iStock

Как да спрем разрушителното дъвчене на кучето си

  • Обезопасете дома си

Знаете ли как, когато бебето започне да пълзи, родителите му правят всичко възможно, за да обезопасят дома си? Е, познайте какво? Вашето космато другарче се нуждае от същото отношение, особено ако има склонност към разрушително поведение. 

Още преди да доведете в дома си своя четириног спътник, огледайте добре дома си и идентифицирайте потенциалните опасности. Всичко, което е на нивото на носа на новия ви питомец следва да бъде вдигнато на по-висок рафт или прибрано в шкаф.

Dogsandcats.bg

куче беляСнимка: iStock

  • Купете му играчки за дъвчене

Всички знаем, че нашите космати приятели имат ненаситен апетит за забавления и игри. И какъв по-добър начин да задоволите техните желания от това да им осигурите играчки, с които да ангажират вниманието си! Разбира се, няма как да кажем, че това ще ги спре да дъвчат паралелно и любимия ви чифт обувки, но поне ще даде възможност за пренасочване на естествените им инстинкти. 

куче беляСнимка: iStock

  • Облекчете никненето на зъбките

Ако кучето ви хленчи поради болка и дискомфорт в следствие на подути венци, ние имаме един малък трик, който чувствително ще подобри ситуацията! Всичко, което трябва да направите, е да вземете чиста кърпа, да я намокрите и да я поставите във фризера, докато замръзне. Допирът до нещо студено ще помогне за намаляване на възпалението и ще осигури така необходимото облекчение на болките на питомеца ви. Играчките за дъвчене за кутрета (тип гризалки) също са добро решение. 

куче лошо поведениеСнимка: iStock

  • Малко обучение никога не е излишно

Ако искате да попречите на косматия си другар да превърне любимия ви чифт обувки в играчка за дъвчене, има едно изключително важно нещо, което трябва да направите – да го наблюдавате. Какво имаме предвид?

Докато вашият пухкав приятел не бъде напълно обучен, необходимо е да го държите под око през цялото време. Защото, за да можете да коригирате успешно нежелано поведение, то това трябва да се случи в момента на самия акт.  

куче беляСнимка: iStock

  • Разхождайте се

Всички добре знаем, че физическата активност е ключът към щастлив и здравословен живот. Като това важи с еднаква сила и за нас, и за домашните ни любимци. За да ограничите разрушителното поведение, осигурете на питомеца си достатъчно движение, за да има възможност да изразходва енергията си. 

Като поддържате кучето си активно и ангажирано, вие не само, че ще предотвратите нежеланото унищожение, но и ще имате до себе си щастлив и здрав космат другар. 

  • Научете се да използвате „Не!“

Време е да научите е косматия си другар на обноски и да му покажете кой точно е шефът. Ако хванете домашния си любимец да дъвче любимия ви чифт маратонки, не се паникьосвайте. Просто отстранете предмета от устата или лапите му, като кажете твърдо „Не!“. Не се карайте, не викайте и не наказвайте. Вместо това му предложете нова играчка за дъвчене. Щом животното избере нея, не пропускайте да го похвалите за добрата работа.

куче лошо поведениеСнимка: iStock

Важно е да сте последователни с косматия си приятел и да използвате командата „Не“, когато е необходимо. Но не забравяйте винаги да осигурявате положително подкрепление, когато животното се държи добре. Това е ключът към успеха. 

  • Използвайте спрей за отблъскване

Консултирайте се с ветеринарния си лекар относно използването на специален спрей върху предмети, на които домашният ви любимец просто не може да устои. Този спрей е предназначен да придаде неприятен вкус на предметите, което намалява вероятността кучето ви да се почувства привлечено от тях. 

  • Без наказания

Без значение какво е унищожило кучето ви, избягвайте да го наказвате. Това само ще повиши нивото на стреса и може дори да подтикне животното да нанесе повече щети. Вместо това опитайте се да идентифицирате основната причина за деструктивното поведение на питомеца си. Използвайте положително подсилване и помогнете на животното да пренасочи вниманието си към други игри. 

куче беляСнимка: iStock

 

Виж още