8 удивителни неща, които кучето ви може да усети

куче обоняние Снимка: iStock

Д обре известен факт е, че сетивата на кучетата ни са в пъти по-развити от нашите. Но понякога сякаш не си даваме сметка колко невероятно е обонянието на четириногите ни другари. Е, за да ви го припомним, предлагаме ви да разгледаме заедно осем от най-удивителните неща, които вашият четириног другар може да усети.

  • Бременност

Кучето ви може да усети, че сте бременна, дори преди самата вие да разберете щастливата новина! Невероятното обоняние на четириногият ви другар долавя малките хормонални промени, които тялото ви изпитва още в съвсем ранните етапи на бременността. 

куче човек бременностСнимка: iStock

  • Раждане

Още по-впечатляващо е, че кучетата усещат кога раждането наближава. Ако сте към края на бременността си и установите, че домашният ви любимец е станал по-прилепчив от обикновено - следва ви от стая в стая, без да ви изпуска от поглед, това може да е, защото е усетил промяна в хормоните ви и знае, че скоро ви предстои да родите. 

Dogsandcats.bg
  • Страх

„Не се страхувай, кучето ще усети страха ти!“ – чували сте го, нали? Може и да звучи като мит или поучение от стар човек, но всъщност в това твърдение има доза истина. Страхът води до освобождаване на адреналин и феромони, които кучетата усещат с невероятното си обоняние. 

куче човекСнимка: iStock

  • Когато сте тъжни

Всички сме го преживели. Изглежда, че кучето ни безпогрешно долавя кога се чувстваме потиснати и винаги е готово да ни окаже подкрепа, полагайки нежно глава в скута ни. Четириногите ни другари са напълно в състояние да разчетат емоциите ни дори без да казваме или правим нещо – домашният ви любимец просто иска да ви накара да се почувствате по-добре!

куче човекСнимка: iStock

  • Промени във времето

Освен с носовете си, кучетата имат и много фино настроен слух и могат да усетят, че наближава буря много преди първите капки дъжд да паднат на земята! Ако питомецът ви изглежда развълнуван и нервен по време на обичайната ви разходка, а прогнозата предвижда буря, то можете да сте сигурни, че косматият ви другар я усеща. 

  • Когато сте си почти у дома

Някога чудили ли сте се защо кучето ви вече е на прозореца, когато пристигате у дома? Още преди да ви е видяло? Е, всичко отново се дължи на превъзходното обоняние на косматия ви другар – той може да усети аромата ви, да чуе стъпките или колата ви много преди да предположите, че е способен.

куче човекСнимка: iStock

  • Някои заболявания

В продължение на много години кучетата са били обучавани за медицински помощници, за да предупреждават стопаните си, когато трябва да приемат лекарства за ниска кръвна захар или е необходимо да стигнат до безопасно място, преди да започне пореден припадък.

Към момента се провеждат и различни опити за използване на кучета за откриване на определени видове рак и други болести. 

  • Смърт

Когато някой е близо до смъртта, хормоните в тялото му се променят. Кучетата усещат това и някак знаят, че смъртта на въпросния човек наближава.

куче човекСнимка: iStock

 

 

Виж още