9 предупредителни знаци, че кучето ви се чувства тъжно

куче тъжно Снимка: iStock

Т очно като хората, кучетата ни преминават през периоди, когато не са в най-доброто си настроение. За разлика от нас обаче, четириногите не могат да предадат емоциите си толкова лесно. Нито пък могат да ни споделят с думи какво ги разстройва или помрачава деня им. За щастие обаче, има редица поведенчески признаци на кучешката меланхолия – просто трябва да знаем какви са те, за да можем да работим по преодоляването им. 

Лошото настроение при четириногите може да бъде причинено от редица неща – от стресиращо преместване в нов дом до загуба на любим човек. А понякога всичко, което е необходимо, за да загуби животното настроението си, е просто да му е скучно. 

Д-р Карън Шоу Бекре, интегративен уелнес ветеринарен лекар отбелязва, че „когато специалистите определят едно куче като депресирано, то това означава, че то показва промяна в нормалното си поведение“. И тъй като това „нормално“ е различно за всяко четириного, важно е да запомните, че ако забележите промяна от това, което е типично за вашия домашен любимец, тогава може да се направи извод, че причината може да е емоционална.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Важно е също да отбележим, че част от тези поведения могат да бъдат показателни и за други физически проблеми, така че при преглед от ветеринарен лекар може да бъде полезно те да бъдат изключени. 

Ето и някои общи предупредителни знаци, които показват, че кучето ви се чувства нещастно: 

  • Промяна в апетита

Малкият или почти липсващ интерес към храната може да е индикация, че кучето ви не е в добро настроение. От друга страна, нещастните четириноги могат да изберат и да увеличат приема на храна, тъй като тя им служи като утеха. Независимо дали става въпрос за увеличаване или намаляване на желанието за похапване обаче, всяка промяна може да ви послужи като улика относно състоянието на ума на домашния ви любимец. 

Промяната в хранителните навици може да доведе и до вариации на теглото, така че ако забележите, че косматият ви приятел е загубил или качил няколко килограма, това може да е знак, че се чувства потиснат. 

кучеСнимка: iStock

  • Спи твърде много или почти никак

Кучетата си дремват по-често от хората, средно 12 часа на ден, според данни на Американския киноложки клуб. Въпреки това, ако забележите промяна в навиците на сън на вашия домашен любимец, това може да е знак, че той е нещастен. 

Четириногите спят по-често от хората, средно 12 часа на ден, според Американския киноложки клуб. Въпреки това, ако забележите промяна в навиците за сън на вашия домашен любимец, това може да е знак, че той е нещастен. Обратното също е вярно – безсънието може да е индикация за потиснатост.

  • Не се интересува от играчките си

Подобно на хората, загубата на интерес към обичайните дейности може да е знак, че животното не се чувства като нормалното си, щастливо аз. Възможно е четириногите да не искат да си играят от време на време, но ако това се случва постоянно или за по-продължителен период от време, може би си струва да обърнете внимание. 

кучеСнимка: iStock

  • Липса на желание за разходки

Играчките не са единствените неща, към които едно тъжно куче може да загуби интерес. Ако му липсва енергия и изглежда, сякаш няма желание нито за разходка, нито за игри с други кучета, това може да показва, че животното е изпаднало в меланхолично състояние. Разбира се, не всички домашни любимци са естествено социални и енергични, така че е важно да следите спрямо промени в индивидуалните характеристики на вашия питомец. 

  • Криене

Ако едно куче е нещастно, то може да се опита да потърси убежище, като се скрие някъде из дома ви. Това избягващо поведение, случващо се без ясен стимул – например буря или фойерверки, може да е знак, че животното не се чувства добре.

куче тъжноСнимка: iStock

  • Агресия

Агресията при кучетата може да е показателна за много проблеми, но знаете ли, че коренът на това поведение може да е просто… депресия? Да, правилно прочетохте, ако домашният ви любимец, обикновено спокоен и хладнокръвен, внезапно започне да лае, ръмжи или дори – да се хвърля в атака към всичко, което се изпречи на пътя му, това може да е индикация, че е нещастен. 

  • Прекомерно близане или дъвчене

Когато кучетата ближат и дъвчат лапите си, може и да изглежда сякаш се опитват да се почистят или почешат. Въпреки това е възможно животното просто да се опитва да се успокои, защото се усеща потиснато. „Голяма част от хората не знаят, но прекомерното облизване (или дъвчене) може да е начин за самоуспокояване“, коментира ветеринарният здравен експерт д-р Гари Рихтер.

кучеСнимка: iStock

  • Постоянно темпо

Както при хората, тревожното поведение при кучетата върви ръка за ръка с депресията. Ако едно четириного се разхожда из дома си напред-назад и сякаш „не може да си намери място“, вероятността да му е скучно или да е депресирано, е голяма.

Ако отсъствате цял ден по работа и животното стои само, помислете дали да не наемете човек, който да минава и да изведе четириногото. Ако повечето разходки и упражнения не свършат работа, консултирайте се с ветеринарния си лекар.

  • Разрушително поведение

Деструктивността е друго друго тревожно поведение, чиито корени са емоционални. Ако кучето ви внезапно стане много по-грубо от обикновено спрямо играчките си или нещо друго из дома ви, това може да е знак, че се чувства зле. Опитайте се да увеличите нивата на физическата му натовареност – повече упражнения и умствена стимулация, за да проверите дали това няма да се отрази положително на настроението му.

кучеСнимка: iStock

При всяко куче има моменти, когато не се чувства в най-добрата си форма. За щастие, има много начини да помогнете на животното да излезе от този емоционален спад. Установяването, че нещо тревожи косматия ви другар е първата стъпка към връщането му към щастливото и здравословно състояние. 

Виж още