Да научим кучето да се вози спокойно в асансьор

кучета Снимка: iStock

В озенето с асансьор е рутинна част от живота на много градски кучета. За някои четириноги обаче, това може да бъде страшно и дори стресиращо преживяване. Дори и да не живеете в жилищна сграда или голям град, винаги е полезно да знаете, че домашният ви любимец е добре обучен и няма да се уплаши ако му се наложи да се вози в асансьор. 

Какво ви е необходимо, за да научите кучето да се вози в асансьора

  • Лакомства 

С тяхна помощ можете да накарате животното да влезе в асансьора ако се страхува.

  • Каишка с къс повод

Винаги, когато качвате домашния си любимец в асансьор внимавайте той да е на къс повод за най-добър контрол.

  • Изберете точното време

Добре е тренировките да се случват в по-спокойните часове на деня – следобед например, когато останалите ви съседи не бързат за работа.

Dogsandcats.bg

кучетаСнимка: iStock

Как да научим кучето да се вози спокойно в асансьора

Никога не започвайте тези тренировки като насилвате животното да се качи в асансьора. Това може да го стресне и още в началния етап на дресурата то да застане „нащрек“. Ако домашният ви любимец упорито отказва да се качи или усещате, че е неспокоен – използвайте стълбището.

Стъпка 1

Когато кучето влезе с вас в асансьора – дайте му време да свикне и го наградете с лакомство. Ако забележите, че то се страхува, трепери или като цяло езикът на тялото му подсказва, че не се чувства добре – прекратете возенето, слезте и използвайте стълбището. Давайте лакомство и хвалете кучето дори и за най-краткото време, което е прекарало в асансьора спокойно. 

кучеСнимка: iStock

Стъпка 2

Упражнете влизането и излизането от асансьора. Тази стъпка може да се случи едва, когато кучето се чувства спокойно и комфортно около асансьора. Изчакайте да няма други хора, които чакат, за да може животното да се съсредоточи и когато асансьорът дойде – дайте лакомство на кучето си и след това влезте вътре като през цялото време говорите с весел глас – така ще насърчите кучето да тръгне с вас. 

Стъпка 3

Когато влезете в асансьора на затворена врата – похвалете кучето и му дайте лакомство. Повтаряйте всеки път, когато косматият ви приятел седи и се вози спокойно.

Стъпка 4

Внимавайте при возенето кучето ви да не се опита да „подуши“ движещата се врата. Това би му дошло като естествен инстинкт, а може да е опасно. Най-добре е да го държите на къс повод до себе си. Продължавайте да хвалите и да давате лакомства на кучето си, докато асансьорът е в движение.

Стъпка 5

Когато дойде време да слизате – привлечете вниманието на кучето с лакомство. С щастлив глас го насърчете да излезе от лифта за вас.

Идеята е, че животното не бива да възприема возенето като нещо изключително или вълнуващо, а напротив - като част от ежедневната рутина.

Ако в даден момент ви изглежда, че кучето ви не се чувства добре или проявява нервност от возенето или престоя в асансьора – върнете се към последната стъпка, а ако и това не помогне – използвайте за определено време стълбището. Целта е на вашето куче да му е удобно в асансьора и то да се чувства комфортно.

кучеСнимка: iStock

Бъдете нащрек за потенциални опасности

Повечето модерни асансьори имат сензори, които предотвратяват затварянето на вратата на асансьора и гарантират спокойното возене на вашето куче. Освен това: 

  • Внимавайте къде се намира кучето и какво прави, докато се вози в асансьора

При някои по-стари сгради у нас все още има асансьори с решетки, които могат да бъдат както интересни, така и опасни за четириногите, ако решат да любопитстват и да приближат муцунката си в тях.

  • Бъдете готови за реакция, за да предотвратите възможно нараняване

Не вадете мобилния си телефон, не е добра идея и да говорите с някого, защото това би могло да ви разсее и съответно – да забави реакциите ви. 

кучеСнимка: iStock

  • Пускайте кучето да влезе първо,

а след това блокирайте вратата (ако е от автоматичните) с тялото си, за да избегнете потенциална възможност тя да затисне домашния ви любимец или да защипе каишката му. 

  • Дръжте домашния си любимец на къс повод и близо до вас

Не му позволявайте да изостава или да върви назад, за да предотвратите заплитане/защипване на каишката -  понякога това може да бъде животозастрашаващо. 

Някои кучета нямат нужда от специално обучение, за да се возят в асансьор – за тях това е нещо забавно и вълнуващо. Ако вашият домашен любимец е от тях – имате късмет! Но независимо дали има нужда от дресура, защото возенето в лифта го плаши или не, трябва да внимавате косматия ви приятел да не пострада, макар и неволно. Приятно возене!

Виж още