Фотосесия в лавандуловите поля... за кучета!

куче лавандула Снимка: Stefan Petranov Photography

П рез последните години снимките в лавандуловите поля се превърнаха в един от най-красивите и ефектни начини да приветстваме лятото! Макар и ние, признаваме си, да ги намираме за леко банални, нещата коренно се променят, когато главни участници в тях са... кучетата! 

Това става възможно, благодарение на портретния фотограф Стефан Петранов, който организира фотосесии на домашни любимци в лавандуловите поля в близост до Чирпан. Ако и вие искате да уловите чара на косматия си другар, препускащ сред лавандуловите цветове, не губете време да се запишете! Информация как се случва това ще откриете по-долу в интервюто, както и на "Фейсбук" профила на Стефан.

куче лавандулаСнимка: Stefan Petranov Photography

А сега, вижте какво ни сподели и самият Стефан - човекът, който случва тази магия: 

Dogsandcats.bg
  • Привет, Стефан! Много ни е приятно да те представим на читателите ни. Признаваме си, че не знаем много за професията на фотограф, който се занимава със снимки на животни. Ще ни разкажеш ли малко повече за себе си?

Първо, благодаря, че ме поканихте на интервю! 
С фотография се занимавам от повече от 10 години. Любовта ми към животните ме насочи към училище за кучета и въпреки, че и тогава имах куче не ходехме да се учим заедно, а ходех сам. 

Започнах да гледам процесите в училището, да чета, да се интересувам от кинологията като наука и целта ми беше да се науча да разчитам езика на тялото на кучетата и да ги разбирам. В един момент открих, че ще е страхотно, ако съчетая кинологията с фотографията. 

  • Предполагаме, че с домашни любимци за модели, човек няма как да не е зареден с положителни емоции през целия ден – те просто са толкова сладки! И все пак – с какво тази фотография те спечели лично теб?

Комплексно е. Любовта ми и към животните и към фотографията изцяло ми показа пътя, по който да тръгна и да се развивам. Чисто емоционални – животните наистина зареждат! Освен това, докато снимам съм и на канис терапия! Какво по-хубаво от това?!  

Стефан ПетрановСнимка: Stefan Petranov Photography

  • Знаем, че кучетата имат различни форми на комуникация, като водещ при тях е езикът на тялото. Това по-лесни или по-трудни прави снимките с четириноги модели?

На мен, като фотограф на животни ми е изключително лесна комуникацията с животните. Ние буквално си „говорим“ с тяло, защото това е единствения начин аз да им „обясня“ какво искам от тях и нещата винаги се получават! Нямам неуспешна фотосесия! 

  • Споделяш, че водеща при теб е емоцията. Как успяваш да предразположиш, например, едно по-плахо или недоверчиво куче да се отпусне? А тези, които бягат от камерата?

Много търпение е нужно. Всеки един модел е със строго индивидуален характер и подходът към всяко куче много често е различен. Това установявам на място при срещата ни. При по-несигурните кучета трябва да бъда по-внимателен, да му покажа с тяло, че не съм му “враг” и не съм “страшен”. 

Имал съм фотосесии в които буквално съм лежал на земята, за да помогна на кученцето да се отпусне и да не ме приема като заплаха. 

При животните това е ключово, а покажеш ли любов те няма как да не отвърнат със същото!

Просто на някои от тях им е нужно малко повече време, за да им спечелиш доверието.

куче лавандулаСнимка: Stefan Petranov Photography

  • Имало ли е инциденти по време на фотосесия? И как един стопанин може да прецени дали домашният му любимец е подходящ за модел?

Интересен въпрос! Инциденти е имало, разбира се! Хапали са ме два пъти, като смея да кажа, че основно е била моя грешката, защото в процес на работа, когато съм концентриран върху частта от фотографията се случва данаправя някое движение, което да провокира модела отсреща… и се случва. Животното просто реагира, инстинктивно. Опитът, разбира се в много от случаите ми помага да предвидя и респективно да избегна такъв конфликт. Доста отдавна беше това с хапането. 

Повечето стопани се притесняват, че кучетата им не са подходящи за модели. Твърде неспокойни са или са много трудни за снимане, но ще използвам момента да кажа на всеки един от Вас, стопани, че кучето Ви е подходящо за модел! Всяко едно куче е модел! С правилната комуникация всичко е възможно! 

По време на всяка една фотосесия с най-голяма гордост мога да споделя, че стопаните се изумяват от доброто поведението на любимците си и не вярват на това, което виждат! 

куче лавандулаСнимка: Stefan Petranov Photography

  • Започнахме интервюто с анонс за предстоящите сесии в лавандуловите полета близо до Чирпан. Разкажи ни малко повече за организацията около тях? 

Всеки желаещ за фотосесия в лавандулови поля може да се запише чрез оставените контакти в моята страница в социалните мрежи, или на телефон 0897899903. Фотосесиите започват от този петък 23.06 и ще продължават до края на месеца. Организират се всеки ден групи по максимум 5-6 животни, за да не стават конфликти при повече кучета на едно място. Разбира се, абсолютно възможно и стопаните да се снимат с любимците си, както и дечицата!

Тематиката е залезна, хем, за да се възползваме от красивите залези, хем, за да избегнем жегата, която много би затруднила процеса на снимане.