Как да научим кучето си да дъвче правилните неща

куче дъвче обувки Снимка: iStock

К учетата дъвчат предмети по различни причини, включително от скука или при изследване на околната среда. Докато този тип поведение като цяло се счита за нормално, при някои четириноги то се фокусира върху неподходящи предмети като обувки, дрехи, мебели, врати, стени и други.

куче дъвче обувкиСнимка: iStock

Ако сте се сблъсквали с деструктивното поведение на питомеца си, то знаете колко разочароващо може да бъде то. Добрата новина е, че има начини да го пренасочите, използвайки следните съвети:

  • Осигурете подходящи предмети за дъвчене 

Когато не сте у дома, уверете се, че кучето ви разполага с достатъчно предмети за дъвчене, за да намалите вероятността то да се насочи към неща, които се са предназначени за целта. 

Dogsandcats.bg

куче играчкиСнимка: iStock

  • Сменяйте играчките за дъвчене редовно

Кучето ви със сигурност ще се отегчи да дъвче едни и същи неща ден след ден. За да стимулирате ума му и да предотвратите скуката, сменяйте играчките му за дъвчене редовно. Възможността за изследване на нов предмет от време на време помага на четириногите да останат заинтересовани.

  • Не наказвайте кучето си 

Ако видите кучето си да дъвче грешен предмет (например пантофите ви), избягвайте да го наказвате или да му крещите. Вместо това прекъснете животното, като плеснете с ръце, за да привлечете вниманието му, след което го пренасочете към подходяща играчка за дъвчене. 

куче дъвче обувкиСнимка: iStock

Повтаряйте това всеки път, когато хванете питомеца си да дъвче нещо, което не трябва. Наказанието само ще накара питомеца ви да се чувства страхлив и несигурен в себе си.

Имайте предвид, че може да отнеме известно време на кучето ви да се научи да дъвче правилните неща. Междувременно – опитайте се да ограничите достъпа му до определени предмети, които не бихте искали да попадат в устата му, като например обувки. И се въоръжете с търпение!

куче дъвче обувкиСнимка: iStock

 

Виж още