Как да спрем кученцето да уринира върху мебелите ни

куче уриниране мебели Снимка: iStock

А ко търсите съвет как да спрете кучето си да уринира върху мебелите ви, то можем да предположим, че вероятно сте доста стресирани. Нежеланото поведение при маркиране може да бъде разрушително, разочароващо и нека си го признаем – не е ни най-малко симпатично. 

Това, от което се нуждаете, е план, който ще спре кучето ви да уринира върху мебелите ви, при това – възможно най-скоро. За щастие, има някои лесни техники, които можете да опитате, за да защитите вещите си и да пренасочите навиците на уриниране на животното – към любимите му дървета и храсти навън. 

куче уриниране мебелиСнимка: iStock

Първо: преценете защо кучето ви го прави

Има няколко различни причини, поради които кучето ви може би възприема мебелите като идеално място, където да отиде до тоалетна. Мъжките четириноги, например, може да уринират върху мебелите като част от инстинкта си за маркиране на територия. Всъщност, съвсем възможно е те да смятат, че е странно защо самите вие не го правите. Как иначе гостите ви ще разберат, че притежавате това пространство? Поведението на маркиране може да се влоши, когато в едно домакинство живеят няколко кучета или в съседство има разгонена женска.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Но не само мъжките кучета имат този неприятен навик. Кутретата, които не са напълно обучени на хигиенни навици, по-възрастните четириноги с проблеми с инконтиненцията и домашните любимци, страдащи от инфекции на пикочните пътища, също могат уринират където не трябва от време на време.

Има и емоционални причини, поради които кучето ви може да се изпуска върху мебелите ви. Тревожността при раздяла, подчинението, страхът или превъзбудата също могат да накарат домашния ви любимец да се изпишка върху дивана в хола ви.

куче уриниране мебелиСнимка: iStock

Уриниране за маркиране на територия

Понякога и женските кучета маркират територия, но това поведение е по-често срещано при некастрираните мъжки. Ето защо има няколко варианта за действие:

  • Обмислете кастрация/стерилизация 

В допълнение към предотвратяване на нежелана бременност и намаляване на риска от някои видове рак, тази процедура може да намали и желанието на домашния ви любимец да маркира територията си.

  • Инвестирайте в мощни почистващи препарати

Приемете го като вид патрулиране. Както по време на разходка, когато кучето ви се спира на няколко обичайни места, които маркира – това са зоните, където вече е уринирало. Вашата задача е да премахнете всички следи, които да го насочат към мебелите ви.  

Най-добре е да инвестирате в ензимен почистващ препарат, предназначен специално за кучешка урина. И не забравяйте да почистите мястото веднага след като животното се изпишка.

куче уриниране мебелиСнимка: iStock

  • Поставете леглото му в зоната, където уринира

Кучетата не обичат да уринират там, където дремват, така че можете да поставите леглото на домашния си любимец точно до мебелите, които обичайно маркира.

  • Дайте възможност на кучето си да последва инстинкта си

Понякога дори с всичките ви усилия и добро желание, домашният ви любимец все още може да изпитва нуждата да маркира територия. Просто има някои инстинкти, които четириногите ни другари просто не могат да пренебрегнат. Вместо да се борите с природата, уверете се, че давате на питомеца си много възможности да изживее желанията си. Ежедневните разходки из квартала и похвалите, когато свърши работите си навън, ще канализират по подходящ начин желанията му.

кучеСнимка: iStock

Уриниране в следствие на тревожност при раздяла, подчинение или вълнение

Прибирате се вкъщи след дълъг работен ден и откривате, че нервното ви кученце се е изпуснало върху мебелите ви, докато сте отсъствали. Или може би вашият превъзбуден домашен любимец не може да сдържи вълнението си, когато ви чуе, че се прибирате при него. 

При емоционалното поведение, свързано с уринирането, десенсибилизацията може да бъде много ефективна. Това включва работа по посока изграждане на способността на кучето ви да запазва спокойствие в стресови или вълнуващи ситуации, така че то да не изпитва нужда да уринира, дъвче, хленчи или да проявява други механизми за справяне.

кучеСнимка: iStock

Обучението за десенсибилизация изисква доста време и търпение, докато бавно изграждате толерантността на вашето куче. Междувременно оставете няколко играчки за дъвчене на животното, за да има с какво да ангажира вниманието си във ваше отсъствие.

Уриниране в следствие на медицински проблем

Ако смятате, че кучето ви уринира върху мебелите ви или на различни места в дома ви поради инфекция на пикочните пътища или друго медицинско състояние, ветеринарният ви лекар може да помогне. Специалистът ще назначи план за лечение и изпълнявайки го ще помогнете на питомеца си да се върне към обичайните си хигиенни навици, които включват уриниране навън.

кучеСнимка: iStock

Справянето с уринирането на закрито може да бъде известно предизвикателство. Но след като разберете причината за това поведение на домашния ви любимец, ще ви бъде много по-лесно да създадете план за коригирането му. 

 

 

 

 

Виж още