Как да спрем кучето да дъвче леглото си

куче легло Снимка: iStock

М алките кученца опознават света около себе си чрез дъвчене. И често сме склонни да отдаваме разрушителното поведение на косматия си другар именно на естествените му инстинкти. Понякога обаче, освен разочароващо, това може да е сигнал за наличие на поведенчески проблеми, с които домашният ви любимец се бори. 

Защо кучето ми дъвче леглото си?

Ако домашният ви любимец дъвче леглото или други предмети в дома ви, това може да е неговият начин да ви каже, че нещо липсва в други области на живота му. Въпреки че всяко четириного е различно, ще се учудите колко често нежеланото поведение може да бъде свързано с определени странични фактори.

куче леглоСнимка: iStock

Някои често срещани причини, поради които кучетата дъвчат леглата си, включват:

Dogsandcats.bg
  • Тревожност

Безпокойството е често срещана причина зад дъвченето на леглото и други разрушителни поведения на кучетата. Тревожността при домашните ни любимци може да бъде резултат от нова среда, нови попълнения в семейството ви, дълга раздяла със собственика, оставяне сами за дълги периоди от време, хронична болка в следствие на всякакви медицински състояния… Като цяло, все събития, които нарушават естествения ритъм на живот на косматия ви спътник. 

  • Скука

Скуката е най-често срещаният фактор зад разрушителното поведение на домашния ви любимец. Когато кучетата ни са отегчени, за тях може да бъде известно предизвикателство да устоят на желанието да намерят нещо, с което да се занимават = без значение колко разстройващо и неприятно може да е това за нас. 

куче леглоСнимка: iStock

Скуката при кучетата може да е резултат от липса на движение, недостатъчна умствена стимулация, дълги периоди, прекарани сами или затворени (поради лошото време, например). 

  • Естествени навици

Някои кучета са по-склонни да копаят и ровят, отколкото други. В тези ситуации естествените инстинкти на животното могат да бъдат предизвикани от безпокойство, скука или друго стресиращо събитие в живота им. Ако имате у дома някоя от породите, за които е известно, че копаят и ровят (териери, Дакели, Хъскита и тн.), най-добре е да имате предвид тази възможност.

Как да накараме кучето да спре да дъвче леглото си?

Ако имате куче, което изглежда не може да устои на желанието да дъвче леглото си, има няколко неща, които можете да направите, за да ограничите това поведение. 

  • Повече упражнения

Ако кучето ви не е получило възможността да изразходва енергията си, то е по-вероятно да има прояви на разрушително поведение. Ежедневните упражнения, игри и разходки са начинът да дадете възможност на животното да се разтовари, като така подобрявате не само цялостното му здраве, но и връзката, която имате помежду ви. 

  • Стимулиращи играчки

За щастие, на пазара има голямо разнообразие от играчки, които са създадени, за да стимулират психически домашните ни любимци и по този начин – да облекчат скуката им. Това са пъзели, играчки, които изискват от кучето ви да работи за лакомствата, скрити в тях и др. Умствената стимулация е също толкова важна, колкото и физическата, когато става въпрос за поведенческите навици на косматия ви другар.

куче леглоСнимка: iStock

  • Качествено време заедно

Тъй като понякога разрушителното поведение на кучето ви може да бъде резултат от тревожност при раздяла, важно е да се опитате да отделяте време всеки ден, което да посветите на домашния си любимец. Въпреки напрегнатия си график, дори 15 минути на ден, отделени за дейност, която домашният ви любимец харесва, могат да са изключително ценни за животното.

 

 

Виж още