Как да спрем кучето си да дъвче обувките ни

куче дъвче обувки Снимка: iStock

А ко едно от любимите занимания на домашния ви любимец е да дъвче обувките ви, то знаете колко разочароващо може да бъде това поведение. И вероятно след поредния съсипан чифт се чудите: 

Как да накарам кучето си да спре да унищожава обувките ми?

Обувките ви са странна комбинация от всичко, което кучето ви обича. Те са приятни за дъвчене и миришат на вас. За това, ако го погледнете от друг ъгъл, дори може да се каже, че дъвченето на обувките ви е вид комплимент!

куче дъвче обувкиСнимка: iStock

Въпреки това, повечето кучета се чувстват виновни, след като са унищожили обувките на стопанина си. В крайна сметка, животното не е искало да я изяде, а просто да се позанимава с нещо. Или поне – така стоят нещата от неговата перспектива.

Dogsandcats.bg

3 начина да спрете кучето си да дъвче обувките ви

За да спрете кучето си да дъвче обувките ви, необходимо е да премахнете трите основни стимула зад това поведение: изкушение, самота и скука.

куче дъвче обувкиСнимка: iStock

  • Премахнете изкушението

Дъвченето на обувки е пристрастяващо поведение за кучетата. За да го коригирате, на първо място приберете всички свои обувки. Така ще премахнете изкушението и домашният ви любимец ще се насочи към други неща, които миришат или му напомнят на вас. 

  • Преборете чувството на самота

Кучето ви може да дъвче обувките ви, защото се чувства самотно. Ако това поведение се дължи на факта, че му липсвате, опитайте се да намерите нещо забавно, което и двамата да можете да правите заедно. Ако косматият ви другар е сам по цял ден, помислете дали да не наемете човек, който да му прави компания и да го изведе на разходка, докато вие отсъствате.

куче дъвче обувкиСнимка: iStock

  • Елиминирайте скуката

Скуката често е най-мощният мотиватор зад непослушното и деструктивно поведение кучетата. Ако домашният ви любимец има над какво да се съсредоточи (освен обувките ви!), докато е сам у дома, проблемът е решен. Опитайте да ангажирайте вниманието му с играчки или пъзели. 

Да спрете кучето си да дъвче обувките ви изисква комбинация от последователно обучение, осигуряване на подходящи неща за дъвчене и разбиране на нуждите на животното. Като създадете благоприятна за питомеца си среда и пренасочите поведението му, можете ефективно да ограничите навика с дъвченето на обувки. С търпение, постоянство и положително подсилване вашият четириног другар може да се научи да се наслаждава на други, по-малко унищожителни занимания.

куче дъвче обувкиСнимка: iStock

 

Виж още