Как да спрем кучето си да гризе краката на столовете

куче краса стол Снимка: iStock

К учетата дъвчат много неща водени от различни причини. Понякога това са наши вещи (обувки, чанти и тн.), пропити с личния ни аромат. Друг път са неща, които са вкусни на самото животно. Често мотиватор е скуката, липсата на достатъчно упражнения, никнене на зъби… Каквато и да е причината обаче, дъвченето и респективно – унищожаването на вещите и имуществото ви, може да бъде крайно неприятно, досадно и причиняващо огромни главоболия на стопаните. 

куче краса столСнимка: iStock

Често срещано при много кучета е и дъвченето на краката на различни мебели, най-често – столове и маси. За да се справите с този проблем, ще са ви нужни няколко неща. 

Елементи за корекция на поведението:

Dogsandcats.bg
  • Сок от лимон или горчива ябълка
  • Клетка за домашни любимци или бебешка вратичка
  • Ленти/лакомства от сурова кожа, кости или свински уши
  • Играчки за дъвчене, подходящо подбрани спрямо размера на кучето

Как да попречим на домашния си любимец да дъвче краката на столовете

  • Стъпка 1

Намажете повърхността на краката на дървените мебели, които искате да предпазите с лимонов сок. Добре е да направите първо един тест с малко количество течност, за да сте сигурни, че дървото няма да промени цвета си. 

куче краса столСнимка: iStock

  • Стъпка 2

Снабдете се с клетка за домашни любимци или използвайте детски вратички, за да изолирате четириногото на безопасно място, когато сте навън. Прилагайте този метод последователно и осигурете играчки за домашния си любимец, за да ангажирате вниманието му и да не скучае. 

  • Стъпка 3

Вземете някои от любимите играчки на домашния си любимец. Изчакайте и в момента, в който животното тръгне да дъвче нещо, което не трябва, дайте му играчката и го похвалете (тъй като то мигновено ще пренасочи вниманието си към нея). Тук в употреба влизат и лакомствата, най-вече тези от сурова кожа, тъй като с тяхна помощ можете да държите четириногото щастливо и заето за дълго време. 

куче краса столСнимка: iStock

  • Стъпка 4

Използвайте похвалите по-щедро, отколкото мъмренето. Всеки път, когато кучето избере играчка, която да дъвче, вместо крака на стола или масата ви, хвалете го! С времето животното ще научи правилното и желано от вас поведение чрез положително подсилване.

 

 

Виж още