Как да спрем кучето си да се вълнува прекомерно, когато ни идват гости

куче гости Снимка: iStock

П риемането на гости е истинско предизвикателство за хората с дружелюбни, буйни и темпераментни кучета. Добрата новина е, че има много начини за облекчаване на социалното неудобство, което неминуемо се появява, когато ентусиазираният ви питомеца се сблъска (понякога съвсем буквално!) с хора. Често при подобна ситуация дори най-малките детайли могат да имат голямо значение. Ето няколко начина да смекчите прекалено възбудения стил на поздрав на вашето куче.

куче гостиСнимка: iStock

  • Пренасочете вниманието на кучето си към нещо по-интересно

Това е страхотна стратегия, но работи само ако това, което предлагате, е достатъчно интересно и невероятно, за да задържи вниманието на животното. За домашни любимци, мотивирани от играчки, вида на любимата им топка при пристигането на посетителите може да бъде от полза. Освен това използването на висококачествени, рядко предлагани лакомства или кокали за дъвчене, също е вариант за привличане на вниманието на животното. 

  • Затворете кучето си за кратко в другата стая

Помислете дали да не затворите кучето си в другата стая, докато гостите ви не се настанят. Цялата ситуация с входа – животното вижда нови хора, когато вратата се отваря, а след това те прекрачват прага и влизат в къщата – може да бъде особено стимулиращо за домашните любимци. Питомецът ви може би да посрещнат гостите ви много по-спокойно и учтиво, ако не стане свидетел на действителното им пристигане. 

Dogsandcats.bg

куче гостиСнимка: iStock

Обичайно е кучетата да са по-малко възбудими и експресивни, когато излязат от друга стая и видят седнали хора.

  • Обучете кучето да отиде на неговото „място“

Често се фокусираме твърде много върху това, което не искаме домашните ни любимци да правят, че пропускаме възможности да го научим на приемливо за нас поведение. Как бихте искали кучето да поздравява гостите ви? Ако имате нещо предвид, пристъпете към активна дресура, за да научите животното да го прави. 

Една от популярните възможности е да тренирате питомеца си да сяда на определено място, когато ви идват гости. Това може да е неговото легло или постелка, разположена на определено място в дома ви. 

Забележка: Започнете да учите кучето си да отива на мястото си, когато наоколо няма разсейващи фактори и постепенно пристъпете към по-предизвикателни ситуации.

куче гостиСнимка: iStock

 

 

Виж още