Как да спрем кучето си да скача върху хората в 5 лесни стъпки

куче скача Снимка: iStock

М акар мнозина да го намират за сладко, скачането по хора не е едно от най-желаните поведения на домашните ни любимци. Дори според вас това да не е голям проблем, не всеки е любител на подобни поздрави от страна на четириногия ви другар. Освен това, ако това поведение е насочено към възрастни хора или малки деца, дори носи потенциални рискове за наранявания. 

За щастие, с малко търпение и последователно обучение можете да научите кучето си да не скача върху гостите ви. При това  само в пет прости стъпки. 

Преди да започнете: Разберете защо вашето куче скача по хората

Скачането върху хора е едно от най-често срещаните нежелани поведения, които кучетата проявяват, и в някои случаи може да бъде разочароващо и дори вредно. Четириногите правят това най-вече, когато са развълнувани, емоционално заредени или ентусиазирани – например, когато се приберете от работа. Ако имате гости, питомецът ви също ще се почувства длъжен да ги поздрави, особено ако става въпрос за член на семейството ви или приятел, когото не сте виждали от дълго време. Често кучетата скачат и, защото търсят внимание. 

куче скачаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Скачането е нормално поведение и не е непременно нещо лошо. Въпреки това, както споменахме и по-горе, то може да бъде нежелано, разочароващо и дори опасно, особено ако животното събори някого или остави кални отпечатъци върху новата ви рокля. 

5 стъпки как да спрете кучето си да скача върху хора

  • Игнорирайте кучето си, когато скача

Въпреки че може да е трудно да пренебрегнете очарователното ви куче, което ентусиазирано скача по вас, щом се приберете след дълъг работен ден, в крайна сметка това е най-доброто нещо, което можете да направите. Опитайте се да го игнорирате, да не се ангажирате, да останете неподвижно или да минете точно покрай него. Ако ви се струва твърде трудно, просто му обърнете гръб, за да не ви гледа в очите. 

куче скачаСнимка: iStock

Бъдете сигурни, че домашният ви любимец разчита езика на тялото ви. И в даден момент просто ще научи, че скачането не е начин да привлече вниманието ви. Изчакайте, докато питомецът ви се успокои напълно, след което го поздравете и му се порадвайте.

Последователността е ключова, така че трябва да включите цялото си семейство, както и приятелите си. Обяснете им какво очаквате от тях и ги помолете за съдействие.

  • Не го поставяйте в ситуации, предполагащи скачане

Когато започнете да обучавате кучето си да не скача, жизненоважно е да се уверите, че не го поставяте в ситуации, които да провокират това поведение у него. Като, например, посрещане на гости. В този случай, за да избегнете скачането с цел привличане на внимание, затворете животното в отделна стая. Щом гостите ви влязат и се настанят, можете да го пуснете от стаята. Междувременно уведомете посетителите си за метода ви на обучение, за да могат да бъдат в съответствие с вашите действия.

куче скачаСнимка: iStock

  • Тренирайте кучето си да сяда, когато среща някого

Ако вашето куче вече знае командата за сядане (важно е да сте тренирали основните команди за послушание), то можете да започнете да свързвате това поведение със срещи с нови за него хора. Как да го направите? Всеки път, когато животното срещне непознат, използвайте командата „седни“. Информирайте човека за процеса на обучение, за да знае как да реагира. Когато домашният ви любимец седне, вие и новият ви приятел можете да го похвалите и почерпите. Идеята тук е питомецът ви да научи, че всеки път, когато срещне някой, правилното и желано поведение е да седне.

куче скачаСнимка: iStock

  • Използвайте положително подсилване

Златното правило при всяко обучение е положителното подсилване. Този метод включва хвалене и възнаграждаване на кучето ви всеки път, когато демонстрира желано поведение. Така постепенно то започва да създава положителни асоциации. Винаги е удобно да имате лакомства наблизо, за да можете да предложите награда веднага.

  • Бъдете търпеливи

Търпението е от решаващо значение за обучението на вашия домашен любимец. Всички кучета са различни и се учат със своя собствена скорост. Питомецът ви може да има добри и лоши дни, но ако разполагате с необходимото търпение, обучението ви ще бъде последователно. А това гарантира, че ще се превърне в положително преживяване и за кучето ви.

куче скачаСнимка: iStock

 

 

 

Виж още