Как да тренирате обонянието на кучето си

куче обоняние Снимка: iStock

О бонянието на кучетата е наистина нещо удивително! От проследяване на изчезнали хора до откриване на тумори при пациенти, диагностицирани с рак, четириногите ни другари използват силата на носовете си за различни цели и задачи. Всъщност, тренирането на това основно за питомеца ви сетиво, е полезно не само за собствениците, но и за самите кучета. Това е хитър начин да ангажирате ума на животното, да подобрите увереността и самочувствието му и да се упражнявате на закрито (когато времето навън е лошо, например). 

куче обоняниеСнимка: iStock

Предлагаме ви няколко лесни съвета, с които да стимулирате обонянието на кучето си. Гарантираме ви, че след известна практика, то ще се превърне в майстор-следотърсач, без дори да се усетите!

  • Превърнете аромата на любимата играчка на кучето си в обект на тренировката

Няма значение дали е конг, играчка за дъвчене или топка за тенис. Ако кучето ви я предпочита пред всички останали, то въпросният предмет може да служи като перфектен обект за тренировката ви. Каквато и да е играчката, уверете се, че се придържате само и единствено към нея по време на всяка сесия.

Dogsandcats.bg

куче обоняниеСнимка: iStock

  • Играйте на донасяне преди тренировката за стимулиране на обонянието

Защо е добре преди да се впуснете в изследване на силата на обонянието на домашния си любимец, да отделите време за хвърляне и донасяне на любимата му топка? Първо, тази дейност ще ангажира ума и тялото на животното и ще го подготви за това, което предстои. И второ, донасянето имитира голяма част от основните аспекти от тренировката, насочена към обонянието на животното. Или с други думи – чрез малко игра задавате правилния тон. И тъй като идеята не е да изтощавате питомеца си, не е необходимо да продължава повече от 10 минути.

куче обоняниеСнимка: iStock

  • Започнете, като тренирате едновременно носа, очите и ушите му

След като ви донесе играчката си, поставете я някъде на пода, където кучето ви може да я види. Това ще му позволи да свърже миризмата й с външния вид. За максимален резултат – оставете домашния си любимец да гледа как поставяте играчката му на пода.

Сега е време да пристъпим към същината на тренировката. Започнете, като сложите повода на кучето си и му дадете устна команда, като например „Донеси топката!“. Ако животното не се ориентира – покажете му къде се намира въпросния предмет. След като го вземе в уста – възнаградете го с похвала, разтриване на коремчето и лакомство.

Повторете този процес, докато кучето започва инстинктивно да реагира на командата ви. След като приложите упражнението няколко пъти, питомецът ви ще започне да свързва словесната команда с аромата на предмета.

  • Напредък към скриване на елемента

Щом кучето ви отбележи напредък и няма проблем да ви донесе предмет, водено само от миризмата му, то можете да усложните малко нещата. Като го скриете, например. За да се получи това упражнения, дайте на животното още веднъж да помирише играчката си, след което я скрийте – зад някоя възглавница или одеяло, под картонена кутия или в съседната стая. След това използвайте словесната команда, която сте създали, за да нахъсате кучето си за лов! А когато намери въпросния предмет, разбира се, идва време за награди и похвали.

куче обоняниеСнимка: iStock

  • Тествайте обонянието му на открито

След като сте изградили основите у дома, време е да започнете да тествате възможностите на кучето си и на открито. Като практикувате горните упражнения в близкия парк, градинка или в задния двор, можете да обучите четириногото да игнорира други миризми. Идеята е животното да не обръща внимание на разсейващи фактори като странни звуци, други животни или ефекта на лекия вятър, който се отразява на способността му да проследява даден аромат.

 

 

 

Виж още