Как кучетата общуват с нас, използвайки лапите си

куче лапа Снимка: iStock

К учетата са социални животни, които разполагат с цял набор от методи за общуване с хората около себе си. Да, четириногите не могат да говорят, но вокализации като вой или лай, са обичаен начин за комуникация не само помежду им, но и с човешкото им семейство. Езикът на тялото също е съществен елемент от това общуване. 

Някои движения на лапите на кучетата са инстинктивни, докато други са заучени – като драскане по вратата, за да бъде пуснато животното навън, например. За да придобиете ясна представа какво се опитва да ви каже домашният ви любимец чрез конкретно свое движение, то е важно да обърнете внимание и на контекста, в който то се случва. А що се отнася до общуването с лапи, то има някои конкретни индикации, за които да следите. А желанията, които прозират зад тях, всъщност са съвсем лесни за отгатване – стига да знаете за какво да гледате!

куче лапаСнимка: iStock

  • „Искам това"

Ако някога сте се опитвали да излъжете кучето си, криейки лакомство в ръката си, вероятно сте добре запознати с този тип комуникация. Четириного, което опипва с лапата си предмет или ръката на стопанина си, се опитва да получи достъп до тях. 

Dogsandcats.bg
  • „Хайде да играем"

Куче, което маха енергично с опашка, тялото му е се движи свободно и ви закача леко с лапа, се опитва да ви подтикне към игра. С тези си движения животното сякаш ви казва „хей, гони ме“. Домашният ви любимец може и да се „поколни“, за да ви примами да оставите заниманията си и да се включите в забавлението!

куче лапаСнимка: iStock

  • „Обърни ми внимание"

Ако четете, гледате телевизия или правите нещо друго, което не включва участието на домашния ви любимец и усетите лапата му на крака си, това е знак, че той иска внимание. Ако реагирате и дадете на питомеца си това, което иска, вие несъзнателно засилвате това поведение и го насърчавате да го повтори. А след като веднъж е научил този навик, ще ви бъде доста трудно да спрете кучето си да го повтаря. Поради тази причина, опитайте се да не реагирате всеки път, когато четириногият ви другар се опитва с лапа да привлече вниманието ви. 

  • „Ти си шефът"

Понякога закачането с лапа е жест на покорство. Когато се комбинира с лягане по гръб и избягване на зрителен контакт, това ясно показва, че кучето ви казва „Аз не съм заплаха“.

куче лапаСнимка: iStock

  • Опит за доминация

Някои кучета използват лапите си, за да установят вид лидерство над стопанина или други домашни любимци, с които съжителстват заедно. Поставяйки лапите си на раменете или на гърба на друго животно, например, косматият ви другар заявява, че той командва. Ако питомецът ви се опита да приложи тази техника и върху вас, коригирайте го своевременно, като кажете твърдо „не“. Домашният ви любимец трябва да знае, че вие сте лидерът у дома. 

  • „Искам да изляза"

Кучетата не разбират механиката на вратите и ключалките, но много бързо научават, че когато започнат да драскат по тях, те се отварят. Това е така, защото повечето собственици тълкуват този жест от тяхна страна като знак, че искат да излязат. За това и им отварят. 

куче лапаСнимка: iStock

 

 

Виж още