Как кучетата показват, че им е скучно

куче отегчено Снимка: iStock

„Скучно ми е!“ Известно е, че децата (и някои възрастни!) използват по-често тази фраза, когато са отегчени. Но дали това се отнася и за домашния ни любимец? Само ни се струва или действително кучето ни хленчи и скимти, когато няма какво да прави? 

куче отегченоСнимка: iStock

Краткият отговор е: Да!

Ако имате скучаещо куче, което седи на пода и обмисля какво да направи, за да се разнообрази, почти сигурни ще чуете лай и хленчене. Понякога е възможно четириногото да изпусне въздух през носа си или до ушите ви да достигне комбинация между въздишка и лай. Може да забележите, че животното се опитва да вдигне шум, за да привлече вниманието ви. 

Dogsandcats.bg

Домашните ни любимци не могат да говорят, така че хленченето и тихото скимтене са сред вокализациите, които използват, за да комуникират със стопаните си. Някои кучета може да вземат в уста любимата си играчка, да се приближат до вас и да започнат да скимтят, докато не я вземете в ръка (възможно е да се разхождат в кръг, докато не го направите). Други просто издават неприятни звуци, докато лежат на пода. Какво можете да направите? Всъщност, всичко е съвсем просто: поиграйте или обърнете внимание на питомеца си. 

куче само вкъщиСнимка: iStock

А ако въпреки че е уморено, кучето все още хленчи?

Току що сте приключили дълга игра на донасяне или сте се прибрали от продължителна разходка, но кучето ви все още изглежда недоволно и хленчи тихо? Това обикновено е индикация, че се нуждае или иска нещо. И да, между двете неща има голяма разлика. 

Домашните ни любимци се нуждаят от храна, вода и възможност да свършат работите си навън. Те нямат належаща нужда от разтриване на корема или чесане зад ухото. Повечето кучета ще ви уведомят от какво точно се нуждаят. Ако купата му за храна е празна, питомецът ви може да я побутва или ближе. Ако иска да излезе – може да отскача до вратата или да ви носи каишката си. 

куче самоСнимка: iStock

Шумно посрещане

Когато се приберете у дома, кучето ви посреща с нещо средно между хленчене и плач? То е толкова щастливо и развълнувано, че сте си вкъщи, че започва да издава всякакви звуци, някои от които изключително силни. Това не е непременно показател за скука, но ако все пак ви притеснява, уверете се, че питомецът ви разполага с много играчки, с които да ангажира вниманието си във ваше отсъствие. 

Кога хленченето е знак за медицински проблем, а не просто за скука?

Точно както хората сумтят и издават различни звуци, когато изпитват болка, така и кучетата скимтят, когато не се чувстват добре. Понякога това хленчене е постоянно (особено ако болката е постоянна), като например зъбобол. Болките, които идват и си отиват или се влошават с времето, като например инфекция на пикочните пътища, може да предизвикат скимтене само в моментите, когато тя се задейства. 

куче самоСнимка: iStock

Всяко необяснимо хленчене, което не е свързано със скука, нужди или желания, изисква преглед при ветеринарен лекар. Особено ако има и симптоми като летаргия, промени в апетита и изпражненията, повръщане и обща слабост, които го придружават.

 

 

Виж още