Какво да направим, ако кучето отказва да се прибере след разходка?

куче разходка Снимка: iStock

Ч увствали ли сте се някога така, сякаш участвате в своеобразен вид преговори с домашния си любимец, когато кучето откаже да се прибере у дома след края на разходката си? И колкото повече дърпате каишката, толкова повече вашият питомец забива нокти в земята и сякаш можете да почувствате, че сякаш всички наоколо ви гледат. Ако сте били в тази ситуация, то знаете, че всяко излизане с кучето ви може да отключи чувство на страх как (и дали) ще успеете да го приберете у дома. За щастие, има някои прости трикове, които можете да опитате, за да коригирате това поведение на питомеца си. 

куче разходкаСнимка: iStock

Първо, необходимо е да разберете защо кучето ви отказва да се върне при вас

Когато кучето ви тича в парка, умело избягвайки мястото, където стоите с каишката му в ръка, може би имате лекото усещане, че животното сякаш ви прави напук. Но, разбира се, това изобщо не е така. Да, нашите космати другари несъмнено търсят одобрението и похвалата ни, но те също искат и да се забавляват! И е възможно питомецът ви да е научил, че в момента, в който извадите повода му, времето за забавление свършва.

Нещо повече, ако сте показали (съвсем разбираемо!) разочарование или недоволство от тази игра на котка и мишка в миналото, домашният ви любимец има още по-голямо основание да държи на тези последни прекрасни моменти на свобода. 

Dogsandcats.bg

куче разходкаСнимка: iStock

Въпреки че желанието да продължат да играят е най-честата причина кучетата да отказват да се приберат у дома, може да има и други фактори за това поведение. Питомецът ви може да не се чувства добре, когато се вози в кола или да свързва пътуването с негативни преживявания. А ако откаже да заобиколи последния ъгъл до дома ви, може да се окаже, че голямото страшно куче на съседа обича да го лае, докато минава…

Колкото повече обръщате внимание на поведението и околната среда на кучето си, толкова по-лесно ще ви е да разберете модела му на поведение. И да вникнете в това защо се държи така, сякаш ви игнорира, когато го викате.

куче разходкаСнимка: iStock

Какво да правим, когато кучето ни игнорира и се опитва да избяга?

Преди да преминем към някои по-дългосрочни методи на обучение, които ще ограничат поведението на игнориране, полезно е да имате план за извънредни ситуации. В крайна сметка, ако питомецът ви избяга без повод на открито, той лесно може да се нарани или изгуби. Ето няколко неща, които можете да опитате на момента:

  • Ако кучето ви не идва при повикване, опитайте с друга команда

Ако кучето ви е започнало да свързва думите „ела“ или „тук“ с края на времето за игра и с прибиране у дома, то може да не им обръща внимание. Ако питомецът ви не реагира щом го викате, опитайте с друга команда като „седни“ или „легни“. Това може да ви даде достатъчно време, за да се приближите до животното и да го завържете.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Опитайте да привлечете вниманието му с изненада

Дори когато изглежда, че домашният ни любимец ни игнорира, той обикновено винаги ни държи под око. Така че, за да го накарате да дойде към вас, опитайте да издадете странен, неочакван шум или да привлечете вниманието му като се затичате в противоположна на него посока. Да, ще направите сцена! Но в повечето случаи домашният ви любимец ще се втурне към вас, воден от любопитството си, а това ще ви даде възможност да го хванете и приберете успешно.

  • Помолете случаен минувач за помощ

Кучетата, ориентирани към хората, може да реагират по-бързо на вниманието на непознат, отколкото на вашата команда. Така че, ако питомецът ви тича по улицата, не се страхувайте да помолите случаен минувач да повика животното. Дори и моментно разсейване от непознат може да бъде от полза, да спре кучето за момент и вие да съумеете да си върнете фокуса му.

куче разходкаСнимка: iStock

Както вероятно се досещате, това не са дългосрочни решения. Добра идея е да имате в ума си план за реакция при извънредни ситуации, но затвърждаването на обучението следва да бъде ваш основен приоритет. 

Ето няколко начина, с които ще си гарантирате, че кучето ви няма да види края на разходката си като края на света.

  • Променете маршрута

Кучетата са създания на навика и ако водите домашния си любимец по един и същ маршрут всеки ден, той ще започне да предчувства кога разходката му е към края си. Можете да нарушите този навик, като промените посоката и поемете по нови пешеходни маршрути. Може дори да подмамите животното, като отидете до входната врата, сякаш възнамерявате да прекратите разходката, а след това да се обърнете и да продължите пътя си. Тези превключвания ще направят по-трудно за кучето ви да предскаже кога ще приключи излизането му, а като бонус получавате и допълнителна умствена стимулация!

куче без каишкаСнимка: iStock

  • Осигурете на кучето си нещо, което да очаква с нетърпение

Колкото и да обича ежедневната си разходка, опитайте се да организирате на кучето си нещо още по-вълнуващо, когато се прибере у дома. Това може да включва време с вас, забавна тренировка или игрова сесия. А може да направите разходката непосредствено преди вечерята/закуската. Колкото по-голям стимул да се прибере има животното, толкова по-развълнувано ще бъде то.

  • Планирайте чести разходки през деня

 Не можем да виним кучетата, че искат да са навън. И ако имат само една дълга разходка на ден, разбираемо, те не биха се прибрали у дома с особена охота. Може да успеете да облекчите съпротивата им, като предоставите повече възможности за раздвижване навън (ако, разбира се, имате възможност да го направите).

куче каишкаСнимка: iStock

  • Примамете ги с лакомства

Може да отнеме известно време да накарате кучето си да спре да възприема разходката си като нещо лошо. Междувременно лакомствата могат да ви бъдат от голяма помощ. Вместо да теглите и дърпате питомеца си на път за дома, наградете го за всяка крачка, която направи спокоен в крак с вас. 

В заключение, да научите кучето си да слуша командите ви и да се прибира след разходка е въпрос на безопасност. Но също така ще направи живота ви много по-лесен! С редовна практика, професионална помощ (в случай на нужда) и шепа вкусни лакомства вашият питомец ще бъде развълнуван да се прибере у дома след приключенията си!

куче без каишкаСнимка: iStock

 

Виж още