Колко дълго кучетата помнят аромата на стопанина си?

куче миризма Снимка: iStock

Е дна от най-невероятните характеристики на нашите космати другари е, че запомнят миризмата на собственика си завинаги. Четириногите ни другари имат сложни спомени, във формирането на които участват всичките им пет сетива, основното от които е обонянието. 

Да, отличното обоняние на домашния ви любимец означава, че не е нужно да се притеснявате, че кучето ще ви забрави след семейната ваканция на плажа. Но какво би станало, ако се отделите от косматия си другар в продължение на години? Колко време ще отнеме на животното да забрави аромата ви?

куче миризмаСнимка: iStock

Бързаме да ви успокоим! Без значение колко дълго отсъствате, кучето ви винаги ще разпознае уникалната ви миризма! 

Dogsandcats.bg

Как работи обонянието при кучетата

Докато хората разчитаме на очите си, за да се ориентираме в света около себе си, кучетата са малко по-уникални. Домашните ни любимци използват както зрението, така и обонянието си, за да интерпретират заобикалящата ги среда. 

Неврологично, кучетата са много по-добре подготвени да улавят миризми от хората. Четириногите разполагат с над 100 милиона сензорни рецептори, разположени в носната им кухина. За сравнение – при нас те са едва шест милиона. Доста голяма разлика, нали? В мозъка на кучетата дори има част, предназначена за разпознаване на миризмите. При това тя е 40 пъти по-голяма при четириногите, отколкото при хората. 

куче миризмаСнимка: iStock

Как кучетата запомнят даден аромат?

Невероятната обонятелна система на кучето ви увеличава възможностите му за улавяне и запомняне на миризми. Четириногите разполагат със специален инструмент, известен като Якобсенов орган, който се среща при земноводни, влечуги и бозайници. Той е разположен вътре в носната кухина и реагира на аромати, абсолютно неуловими за нас, хората. Именно благодарение на вомероназалния си орган, кучетата са отлични в забелязването и запомнянето на много различни миризми.

Как да разберем кога кучето ни си спомня определена миризма?

Чудите се как да забележите дали кучето ви помни дадена миризма? Ето някои типични поведения, които то показва, когато усети нещо познато.

  • Започва да души около човека, района или предмета.
  • Накланя глава.
  • Маха с опашка или подскача.

куче миризмаСнимка: iStock

И макар да не си спомнят конкретни подробности за всяка миризма, кучетата със сигурност са в състояние да свържат аромата с положително или отрицателно преживяване. 

Други начини, по които кучетата запомнят хората

Експертното обоняние на кучетата е най-надеждният начин, по който те запомнят хора и предмети. Въпреки това, четириногите често използват и останалите си сетива – зрение и слух, за да помогнат на обонятелната си система.

  • Разпознаване на лица

Точно като хората, кучетата също разчитат визуални изображения по памет. Макар и не в същата степен като нас. Учените са доказали, че четириногите разпознават лицата на стопаните си само въз основа на визуални изображения. Или с други думи, кучето помни само хората, които вижда редовно. Вероятно косматият ви спътник няма да разпознае някого, когото е срещнал само няколко пъти преди известно време без помощта на аромата. 

куче само вкъщиСнимка: iStock

  • Гласово разпознаване

Някои проучвания отбелязват, че кучетата могат да запомнят определени гласове. Тази способност има своята логика, тъй като кучетата са по-отзивчиви към специфични тонове и тембър, вместо към думи.

Ако, да речем, вие и непознат за кучето човек стоите някъде извън полезрението на животното, и двамата извикате едновременно името му, питомецът ви вероятно ще разпознае вашия глас и ще дойде да ви открие.

куче човекСнимка: iStock

Колко дълго кучетата помнят миризмата на стопанина си?

И така, колко дълго кучето ви помни вашата миризма? Тук идва най-хубавото – домашният ви любимец никога няма да ви забрави! Четириногите помнят стопаните си през целия си живот. Така че, дори да сте разделени за два дни или две години, косматият ви другар винаги ще знае кой сте.

Колко дълго кучетата помнят миризмата на друго куче?

Могат ли кучетата взаимно да се запомнят толкова добре, колкото хората? Отговорът е да, четириногите се разпознават едно друго, отново – чрез обонянието, зрителните и слуховите си сетива. Честата социализация помага на домашния ви любимец да запомни приятелите си в близкия парк, в това можете да бъдете сигурни.

куче миризмаСнимка: iStock

Вашето куче помни миризмата ви!

Тъй като кучетата никога не забравят миризмата на стопанина си, можете да не се тревожите, че има шанс любимият ви четириног другар да не ви познае. Забравете за безпокойството и се наслаждавайте на ваканцията или работното си пътуване. Това обаче далеч не означава, че няма да липсвате на домашния си любимец!

Кучетата преживяват по свой начин, когато скъпият им човек отсъства за известно време. Така че не забравяйте да оставите нещо с вашия аромат, което да утеши четириногия ви спътник, докато не сте наоколо. 

куче човек спиСнимка: iStock

 

Виж още