Кучетата действително могат да плачат от радост

куче Снимка: iStock

К учетата могат да плачат от радост, когато се съберат със стопаните си. Това показват резултатите от ново проучване на японски изследователи, цитирано от BBC. 

кучеСнимка: iStock

Според учените, домашните ни любимци искрено се вълнуват, когато зърнат своите човешки спътници след дълъг период на отсъствие. Смята се, че сълзите задълбочават връзката между четириногите и техните стопани.

Повече за самото проучване

Изследването, базирано на поведението на 22 кучета, разглежда реакциите на животните в две различни ситуации: когато биват събрани отново с любимите си хора и когато се срещат с непознати.

Dogsandcats.bg

За да проверят теорията си, учените от университета Азабу, съвместно с колегите си от медицинския институт Джичи, поставят под очите на четириногите ленти хартия по време на нормално общуване със собствениците им и минута преди да се съберат отново с тях след пет до седем часа раздяла. 

кучеСнимка: iStock

Изследователите открили, че когато животните зърнат стопаните си, очите им естествено се навлажняват, а при някои от тях дори имало сълзи. Подобна реакция е отсъствала в моментите, когато четириногите са събирани с хората, с които вече са били запознати, но не са били от тяхното „човешко семейство“.

Сълзите и емоциите на кучетата

За да проверят дали сълзите са свързани с техните емоции, изследователите са приложили върху участниците в експеримента си разтвор на основата на окситоцин – ключов хормон, отговарящ за чувството на щастие. След като им бил поставен от хормона, сълзите при четириногите се увеличили значително.

Въпреки че е известно, че кучетата „плачат“, за да поддържат слъзните си канали чисти, това не бива да бъде свързвано с този вид емоционална реакция, категорични са учените. 

„До сега никога не се е знаело, че е възможно животните да проливат сълзи в радостни ситуации, като например – събиране със стопаните си след дълго отсъствие. Това е истинско научно откритие“, коментира Такефуми Кикусуи, един от авторите на изследването в списание Current Biology.

кучеСнимка: iStock

Факт е, че собствениците на домашни любимци са далеч по-запознати с други знаци на езика на тялото на питомците си като махане с опашка или облизване по лицето. За това и рядко се замисляме, че когато задържим погледа на кучето си, в неговия организъм се стимулира секрецията на окситоцин. А това се отразява косвено и на нас, предизвиквайки по-грижовна и защитна реакция спрямо косматия ни спътник.

Учените са установили още, че собствениците изпитват по-голямо естествено желание да се сближат с домашните си любимци, да им се порадват и да им демонстрират обичта си, когато ги видят с насълзени очи. 

кучеСнимка: iStock

„Сълзите на кучетата със сигурност играят роля в задълбочаването на взаимните отношения и могат да доведат до допълнителни междувидови връзки“, се казва още в изследването. 

Повече за самото проучване, четете ТУК. 

 

Виж още