Къса или дълга каишка да изберем за разходка с кучето си

куче Снимка: iStock

К аишката на вашето куче – дълга или къса, е нещо, което влияе върху ежедневния му ритъм на живот. Защото, сигурни сме, че всеки стопанин на домашен любимец знае с какво нетърпение четириногите очакват ежедневните разходки навън. Освен неподправеното вълнение на косматите ни другари обаче, добре е да знаете, че от вас зависи как ще протече самото излизане – дали то ще е мирно, контролирано или непокорно. Тук именно се намесва не само доброто обучение, но и дължината на каишката на питомеца ви. 

кучеСнимка: iStock

При определени сценарии и спрямо специфичната индивидуалност на четириногите – по-добрият избор е къса или наричана още стандартна каишка. Има и други ситуации обаче, при които не само вашият домашен любимец, но и вие самите ще оцените свободата, която ви дава дългия повод. Така или иначе – при всички случаи каишката помага да защитите кучето си от неочаквани срещи и обстоятелства. Но как да преценим къса или дълга да изберем?

Какви са различните поводи за кучета

Стандартната каишка за кучета е типът, който вероятно виждате да се използва най-често. Обичайно тя е изработена от плосък тъкан найлон, но може да я откриете и в кожени или въжени разновидности. 

Dogsandcats.bg

По-късата каишка за кучета, наричана още „каишка за разходки в града“, осигурява по-добър контрол на стопанина в малки и претъпкани пространства.

кучеСнимка: iStock

Дългата каишка от друга страна е по-добре да се използва, ако кучето носи нагръдник, за да се предотвратят възможни наранявания и да се осигури подходящ контрол, ако питомецът ви реши да подгони нещо, привлякло вниманието му. Тя е по-добрият избор за туризъм, но трябва да се използва само при кучета, които вече са научени да ходят на къс повод. 

Повечето каишки включват удобна примка за ръката ви, за да може да поддържате контрола над домашния си любимец по време на разходка. Никога не увивайте плътно повода около китката си, тъй като това може да причини сериозно нараняване на животното, ако то внезапно реши да се затича. 

Кога да използваме стандартна каишка за кучето си

Стандартната каишка за домашни любимци (между 100 до 180 см дължина), независимо от материала, от който е изработена, е поводът, който повечето собственици на четириноги използват. Той осигурява най-добър контрол, като същевременно осигурява достатъчно пространство за разходка на животното. 

кучеСнимка: iStock

Помнете –

инстинктът кара кучетата да се дърпат при твърде стегната каишка. За да избегнете „душенето“ и тегленето по време на разходка, стремете се поводът да е леко разхлабен. 

Плюсове: Позволява достатъчно пространство за ходене с възможност за отпускане.

Недостатъци: Не осигурява достатъчно контрол при по-едри и силни кучета, които се дърпат.

Кога да използвате дълга каишка за кучета

По-дългите поводи често се използват в обучението на домашни любимци, като с тяхна помощ можете да тренирате команди като „ела“, „пусни“, „седни“ и „стой“, без да се притеснявате, че ако се разсее животното може да тръгне нанякъде. Това увеличава шансовете четириногото да се вслуша във вас, намалявайки шансовете за бягство.

кучеСнимка: iStock

Дългият повод дава на домашният ви любимец вкус на свобода – той може да „дръпне“ напред и да изследва каквото си иска, без ограничения, като същевременно предпазвате него и останалите хора и животни наоколо. 

Използването на дълъг повод изисква постоянно внимание, за да се предотврати влачене на каишката по земята, закачане за камъни, увиване около дървета и стълбове. Имате възможността да регулирате дължината на повода по време на разходката си – възползвайте се, за да избегнете дърпане.

Плюсове: Чудесна за обучение на кучета, които вече са усвоили основни команди за послушание, научени да ходят на къс повод.

Недостатъци: Не предлага достатъчно контрол за кучета, които се дърпат, може да се закачи за дървета, стълби или клони. Неудобна е за хора, които не са свикнали да се справят с дължината.

кучеСнимка: iStock

Как да водим правилно кучето си на каишка

Захващането на каишката към нашийника може да ви изглежда като нещо съвсем просто и лесно, но ако нямате опит в отглеждането на домашни любимци или сте твърде предпазливи, тази стъпка може да се окаже по-трудна, отколкото сте очаквали. 

Когато прикрепяте повода, следвайте тези указания:

  • Уверете се, че кучето ви знае, че посягате към нашийника му, за да не го стреснете. Рязкото нахлуване в неговото лично пространство може да доведе до агресия и ухапване, дори при най-дружелюбни кучета.
  • Отделете време за анализ и изберете подходящата каишка за случая: Дългият повод е по-добрият вариант за разходка на открито, защото осигурява малко допълнителна свобода на животното, докато късият – за излизания в по-претъпкани места или тесни пространства, където има нужда от допълнителен контрол. 
  • Когато ходите, оставете каишката леко отпусната, за да предотвратите дърпане. И никога не теглете силно животното като метод на обучение – така можете да му причините сериозни наранявания. 
  • Когато се приберете от разходка, изискайте от кучето да седне или да застане мирно, преди да махнете нашийника и каишката му. 

кучеСнимка: iStock

В заключение - дължината на каишката не нещо догматично: дали ще изберете дълга или къса каишка за домашния си любимец, основно се свежда до ежедневието и темперамента на най-добрия ви приятел. А след като имате на разположение няколко подходящи за различните сценарии опции, не ви остава нищо друго, освен да излезете и да се насладите на една приятна разходка с вашето куче. 

 

 

 

Виж още