Могат ли наистина кучетата да подушат страха

куче Снимка: pixabay.com

Н якои хора твърдят – при това с пълна убеденост, че кучетата могат да подушват страха. Забелязали ли сте, например, че когато се чувствате уплашени, домашният ви любимец сякаш става по-внимателен и сякаш се стреми да стои плътно до вас? Или пък четириногото се държи по-различно около непознати, които по принцип харесват кучета, в сравнение с такива, които по-скоро са боязливи и плахи в тяхно присъствие?

И преди сме споменавали, че косматите ни приятели имат невероятно обоняние. Но могат ли действително да усетят страха? И ако да – как го правят?

Вярно ли е, че кучетата могат да помиришат страха на човек?

Науката има категорично мнение по въпроса и то е ДА – кучетата ни действително могат да помиришат страха. Мощното обоняние на домашните ни любимци им помага да открият емоционалното състояние на човек по аромата, който той излъчва в дадения момент. Точно така – няма как да скриете страха от кучето си!

кучеСнимка: pixabay.com

Dogsandcats.bg

Сравнително нова идея

Доскоро твърдението, че кучетата могат да помиришат страха ни, беше само идея. Благодарение на проучване, наречено със внушителното име -„Междувидово предаване на емоционалната информация чрез химиосигнали: от хора към кучета“ учените са доказали, че косматите ни приятели (или поне Голдън ретривърите и Лабрадорите, взели участие в експеримента) действително могат да помиришат човешките емоции и да реагират спрямо тях. 

Когато човек се уплаши, потните му жлези започват да отделят влага – особено в областта на подмишниците. Тази пот съдържа химически сигнали, които кучетата могат да възприемат. 

Разбират ли четириногите разликата между страх и щастие?

Краткият отговор и тук е положителен. Изследователите са установили, че кучетата реагират различно на човешките миризми, които се излъчват при определени емоционални състояния – а именно страх и щастие. 

кучеСнимка: pixabay.com

Какво могат да ни кажат сетивата на кучето за вашите собствени емоции

Домашните ни любимци могат да ни помогнат да разпознаем собствените си емоционални състояния (в случай, че имаме нужда). Много хора, които страдат от хронична тревожност, може дори да не осъзнават, че са в постоянен стрес. Куче, което е в унисон с емоциите на стопанина си, може да помогне като сигнализира за това перманентно състояние. Така четириногото може да подкрепи човека си да се справи по-добре с негативните емоции – дори и само като ги разпознае.

Не забравяйте, че косматият ви спътник буквално „попива“ вашата енергия. Така че – опитайте се бъдете по-обрани и да се контролирате в напрегнати ситуации – да речем при следващото посещение на ветеринарен лекар – за да остане и любимецът ви по-спокоен.

Вашето психическо здраве, както и това на кучето ви, са важни и не бива да ги пренебрегвате. Ако вземете под внимание как се държи четириногото, може да научите повече за собственото си настроение и емоционално състояние, отколкото очаквате. 

 

Вижте още:

Разбира ли кучето колко време ви е нямало

Защо кучетата гонят опашките си

Виж още