Необходимо ли е да даваме добавки на домашния си любимец?

куче и котка Снимка: iStock

П ълноценното хранене е важен елемент от отговорната грижа за домашните ни любимци, тъй като то е в основата на цялостното им здраве, качество на живот и дълголетие. Добре балансираната диета подпомага имунната система и предотвратява появата на хронични заболявания. И обратно – хранителните дефицити могат да доведат до здравословни проблеми като алергии, дерматит, влошено състояние на кожата и козината, сърдечни и бъбречни проблеми. 

За съжаление, непълноценното хранене може да продължава с години. За това и за всеки стопанин на четириного е полезно да се научи да разпознава знаците, че е необходимо да промени нещо в диетата на косматия си другар. Те са основно два: 

В единия случай – при рязка смяна на храната на домашния ви любимец, той става видимо по-енергичен, подвижен и пълен с желание за игри и забавления. Във втория се касае за поява на здравословен проблем, който е резултат от липсата на прием на определени вещества в продължение на по-дълъг период от време. 

Тъй като опашатите ни спътници не могат да ни споделят как се чувстват, най-добре е да заложим на превантивната грижа – като профилактика и вид застраховка за по-дългото ни съвместно съжителство. Безспорно висококачествената храна за домашни любимци ще осигури на животното необходимата комбинация от минерали и нутриенти, от които се нуждае, но често тя е и с по-висока цена. Друг начин да постигнете правилния баланс на хранителните вещества в диетата на косматия си другар е чрез употребата на добавки. От мощни пробиотици за засилване на имунната система до продукти за стави, които създават удобство и комфорт на възрастния ви спътник – добавките постепенно се превърнаха в основен компонент от диетата на всяко четириного.

Как да изберем правилният продукт за домашния си любимец?

Независимо дали питомецът ви се нуждае от добавки за стави, за възстановяване на блестящата му козина или като превенция срещу определени заболявания, има някои неща, които е важно да имате предвид при избора на продукти за кучето или котката си.

Защо изборът на подходящите добавки за котки и кучета има значение?

Като отговорни собственици на домашни любимци, наше задължение е да осигурим на питомците си възможно най-добрата грижа, а специфичните хранителни нужди играят решаваща роля за поддържането на здравето, благополучието и качеството им на живот. 

куче и коткаСнимка: Doppelherz

Независимо дали става въпрос за грижа за ставите на кучето или за лъскавата козина на котката, диетата на домашните ни любимци е от съществено значение. И макар балансираното меню да е в основата на тяхното благосъстояние, има редица случаи, когато хранителните добавки могат да бъдат от голяма полза. Но защо е толкова важно да се научим как да избираме правилните и качествени продукти за четириногите си спътници?

На първо място, и кучетата, и котките са с различни породи, размери и възраст, а всяко животно има своя уникален набор от хранителни изисквания.

Изборът на подходящите добавки гарантира, че опашатият ви другар ще получи персонализирана подкрепа, която отговаря на специфичните му нужди. 

Освен това, както споменахме, точно като хората, кучетата и котките могат да изпитат дефицит на хранителни вещества, което да доведе до различни здравословни проблеми. С правилните допълващи продукти можете проактивно да се справите с потенциалните заболявания и да предпазите скъпия си другар от състояния като болки в ставите или проблеми с кожата и козината.

куче и коткаСнимка: Doppelherz

И накрая, с възрастта домашните ни любимци често се нуждаят от добавки, за да се поддържат жизнеността и мобилността им. Правилните продукти, съчетани с необходимата грижа, могат да изиграят ключова роля за осигуряването на комфортен и активен живот при по-старите четириноги.  

Как да изберем правилните добавки за домашния си любимец?

Знаем, че искате най-доброто за скъпия си четириног другар - той безспорно го заслужава! Ето някои насоки, които да следвате при избора на добавки за домашния си любимец. 

  • Жизнен етап 

Кучетата и котките преминават през различни етапи от живота си и хранителните им изисквания се променят, докато растат и остаряват. За това е важно добавките, които изберете, да съответстват на специфичните нужди, свързани с жизнения етап, на който се намира домашния ви любимец. 

куче и коткаСнимка: Doppelherz

  • Вземане под внимание на специфичните за породата черти

Различните породи кучета и котки имат индивидуални предразположения към здравословни проблеми. Например, по-големите четириноги са по-склонни към болки в ставите или артрит, докато за някои котки са характерни специфични проблеми с кожата и козината, алергии и дерматит.

  • Разпознаване на здравословни състояния и цели

Вашият домашен любимец има ли съществуващи здравословни проблеми или конкретни цели, които искате да постигнете? Или животното е преживяло наскоро операция, от която в момента се възстановява? Независимо дали става въпрос за лечение на артрит, алергии или подобряване на вида на козината, идентифицирането на специфичните здравни нужди на косматия ви приятел ще ви помогне да изберете добавки и допълващи продукти, които насочват към решаването на тези проблеми.

куче и коткаСнимка: iStock

Кое отличава добавките на Допелхерц за домашни любимци

Допелхерц е един от най-разпознаваемите брандове в Германия с над 100-годишна история и доказан опит в разработването на висококачествени продукти, които преминават през строги тестове за качество и съдържат проверени и ефективни съставки. 

Немският почерк и прецизност личат и в линията за домашни любимци - Допелхерц® За животни (Допелхерц® für Tiere) - висококачествени допълващи храни за кучета и котки, които се грижат за доброто състояние на ставите, кожата и козината. Продуктите са създадени в сътрудничество с екип от ветеринарни лекари в Германия, като целта е да се предложат едновременно ефективни и вкусни добавки, за да се улесни максимално процеса на подкрепа на здравето на домашните ни любимци.

Doppelherz добавкиСнимка: Doppelherz

Продуктите съдържат комбинации от активни съставки с приятен вкус и в удобна за прием форма. Те съчетават предимствата на апетитните лакомства с важните съставки на ефективната диетична допълваща храна. Така подпомагането и укрепването на функциите на ставите и кожата на домашните ни любимци се превръща в истинско споделено забавление!

Специално за любимите ни кучета – вкусни хапки, които съдържат цели 50% свежо пуешко месо. Изключително апетитни и се приемат като лакомство от четириногите ни другари, макар да са много повече от това! Защото продуктът съдържа цял набор от натурални съставки – комбинация от омега-3 мастни киселини – за подпомагане на метаболизма на ставите; естествен колаген тип II, прах от произхождащата от Нова Зеландия зеленоуста мида и лечебното растение босвелия, известно още като индийски тамян.

Doppelherz добавкиСнимка: Doppelherz

Този продукт комбинира три вида омега-3 мастни киселини от животински и растителни източници във висока концентрация. Съдържа и дяволски нокът, който се добива от Южна Африка и чиято употреба оказва благоприятен ефект при артритни проблеми. В маслото има добавен хондроитин – съществен за синтеза на глюкозаминогликани и протеогликани. Вкусно масло, което може да се смеси с храната, придавайки й апетитност. Подходящо и за котки, и за кучета.

Doppelherz добавкиСнимка: Doppelherz

Допелхерц® für Tiere Омега-3 масло за кожа и козина за котки и кучета е продукт, който може да се използва както като диетична допълваща храна (при недостатъчно балансирана диета), така и като част от лечението на кожни заболявания като алергии или дерматит. 

Маслото комбинира омега-3 и омега-5 мастни киселини от животински и растителни източници във висока концентрация. Съдържа биотин и бирена мая, важни за растежа и регенерацията на кожата и космите. Добавените витамини Е и А подкрепят естествената регенерация на кожата и допринасят за клетъчната защита. А като добавка – има страхотен вкус и може да се смеси с храната както на кучетата, така и на котките.

Doppelherz добавкиСнимка: Doppelherz

Няма по-хубаво и стоплящо сърцето чувство от това да знаем, че сме осигурили най-доброто за домашния си любимец, защото сигурни сме - той би направил същото за нас! Допълващата храна и добавките за кучета и котки стават все по-популярен избор за отговорните стопани на четириноги по целия свят и за това си има причина! За да се възползвате от всички предимства, които този тип продукти предлагат обаче, важно е да изберете проверена марка, доказала се на пазара, използваща тествани и висококачествени съставки. За това и препоръчваме добавките на Допелхерц - разработени от ветеринарни лекари в Германия, с доказано немско качество. Благодарение на апетитния си вкус и удобната си форма, те са лесни и приятни за прием. А най-хубавото е, че домашният ви любимец ще ги заобича!