Разпознава ли кучето гласа ми?

куче човек Снимка: iStock

В сички сме попадали на тези смешни и същевременно умилителни видеа на кучета, които се оживяват и дори започват да вият, чувайки гласа на собственика си по радиото, например. И тъй като е очевидно, че въпросният човек не е наоколо, логично у нас се поражда и чуденето дали домашните ни любимци могат да разпознават гласове? И всъщност, разбират ли, че това сте вие, ако, например, поискате да поговорите на питомеца си по телефона?

Специално за всички собственици, които обичат да говорят с кучетата си

Ако смятате, че кучето ви познава звука на гласа ви, то бързаме да ви успокоим – не сте сами! Голяма част от собствениците на четириноги, заминали на почивка и поверили питомците си на нечии чужди грижи, регулярно проверяват как са те чрез телефонни обаждания. А днес нещата са още по-лесни – смартфоните разполагат и с камери, които имат двупосочни високоговорители, позволяващи ви не само да виждате домашния си любимец, но и да му поговорите „очи в очи“. 

куче човекСнимка: iStock
Ако сте сред стопаните на домашни любимци, които вярват, че звукът от гласа им може да бъде успокоителен и утешителен за животното, е доста вероятно да сте прави.

Въпреки че повечето кучета изглеждат леко объркани откъде идва гласът на любимия им човек, в голяма част от случаите изглежда го разпознават като нещо познато.

Dogsandcats.bg

Какво казва науката?

Учените отдавна са открили и за тях няма съмнение, че кучетата действително разбират нашия говорим език и дори могат да разпознават гласовете на различни хора. Доказателство за това са изводите, направени след проучване, проведено в университета в Съсекс, Англия, цитирано от Американския киноложки клуб. В него учените са изследвали дали четириногите са в състояние да разпознаят дума, когато е казана от различни хора, които не познават. Избрани са произволни думи, които не са свързани със сигнали за обучение или команди, за да се гарантира, че животните не ги знаят предварително. 

Изследователите открили, че кучетата, които са били в състояние да разпознаят дадена дума, казана от различни хора, могат да свържат гласа с въпросния човек. Преди това възприемането на речта или способността да се разпознае дадена дума, изречена от различни хора, се смяташе за нещо уникално, присъщо само на нас.

кучеСнимка: iStock

Друго скорошно проучване на изследователи от катедрата по етология в университета Eötvös Loránd в Унгария откри, че кучетата могат да разпознават собствениците си само по звука на гласа им. За да докажат тази теория, учените са разгледали уникалните акустични параметри, които помагат на хората да се разпознават един друг и дали четириногите правят същото. 

В експеримента са участвали 28 различни домашни любимци, заедно със собствениците им. Като част от проучването стопанинът, заедно с непознат човек, е трябвало да стоят скрити зад стена. Двамата постоянно променяли местоположението си, като междувременно учените открили, че кучетата успяват да открият стопанина си само въз основа на гласа му, без реално да виждат къде зад стената се намира той. 

За да се убедят, че не обонянието е помогнало на четириногите да се ориентират къде е любимият им човек, изследователите пуснали гласа на собственика от мястото, където непознатият е бил скрит. И какво, мислите се случва? Животните следват звука на гласа на стопанина си до мястото, от което се възпроизвежда, независимо, че самият той не е там!

кучеСнимка: iStock

Опитайте да си направите бърз гласов експеримент у дома

Любопитни сте как кучето ви ще реагира на звука на гласа ви? Защо не опитате да направите един лесен експеримент у дома, за да проверите! За да започнете тази забавна игра с косматия си другар, първо трябва да запишете гласа на телефона си. След това го пуснете на животното, за да видите как ще реагира то. Щом преминете тази подготвителна фаза, забавлението може да започне!

Необходимо е просто да скриете някъде из дома си, като междувременно помолите приятел или член на семейството ви да пусне записа от съседната стая, например. И вижте къде ще отиде вашето куче!

куче човекСнимка: iStock

Вижте още:

Какво прави кучето ни, когато не сме у дома

Виж още