Разпознават ли се кучетата от една и съща порода?

две немски овчарки Снимка: iStock

З абелязали ли сте, че кучето си се разбира по-добре с представители от същата порода? Или че е склонно да поздравява една идея по-ентусиазирано друго четириного от своя вид? Aко отговорът е положителен, то не сте единствени. Много стопани на кучета се чудят дали домашният им любимец познава представителите на собствената си порода, когато ги види срещу себе си?

Какво казва науката?

По този въпрос няма направени много проучвания до момента. Факт е обаче, че според резултатите от някои изследвания, кучетата могат да идентифицират други четириноги по снимка. Те са в състояние да ги различат измежду фотоси на други животни като коне, крави и овце. 

Учените са на мнение, че щом кучетата могат да разпознават други четириноги само по двуизмерното изображение - без останалите важни маркери като аромат или докосване, които обикновено присъстват по време на срещите на живо, може би са запознати и с външния вид на собствената си порода. 

кученцаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

По вероятно е това да се случи при животни, които идват от специализирани развъдници, тъй като там е по-вероятно майката да прилича на тях и братята им. Така характеристиките, типични за породата, вероятно биха изглеждали особено познати и за вашето куче. Това твърдение повдига въпроса дали косматият ви приятел не смята, че останалите кучета, които приличат на него, не са автоматично негови братя, сестри или родители? Въпрос, чиито отговор все още липсва…

Разпознават ли се две кучета от една порода?

Много хора са склонни да смятат, че щом две кучета от една и съща порода се срещнат, те се разпознават, независимо дали се харесват или не. Ако погледнем на нещата от друг ъгъл, то породата е чисто човешко разграничение. А много пъти дори ние не можем да определим каква порода е някое четириного. 

Това, което движи две животни при срещата им, е тяхната комуникация. Както знаем – някои домашни любимци като цяло са по-добри в това и се разбират по-удачно и бързо с други. Това е така не само от с представители на тяхната порода, а като цяло с други кучета. 

За косматите ни приятели способността за общуване с сред най-важните умения. Някои кучета може би разпознават в представителите на собствената си порода по-лесно и бързо социалните сигнали. Така привидно изглежда сякаш те се разбират въз основа на породата си. 

две хъскитаСнимка: iStock

Каквато и да е причината две Немски овчарки или няколко Френски булдога да се социализират една идея по-бързо и лесно, отколкото ако го направят с представители на други породи, едно е сигурно – ранната социализация е от ключово значение за всяко четириного. А останалото – е само в сферата на догадките и предположенията.

Виж още