Споделят ли кучетата храна?

куче проси храна Снимка: iStock

А ко ви изглежда, че домашният ви любимец никога не споделя (нито би споделил) храна, то със сигурност не сте единствените, които имат подобно наблюдение. Оказва се обаче, че това не е съвсем вярно или поне – не във всички случаи. Проучване на поведението на споделянето при кучетата е установило, че много неща влияят върху това дали едно четириного ще избере да даде от храната си на друго животно или не. За да стигнат до тези изводи, изследователите са наблюдавали „просоциалното“ поведение при кучетата – доброволно поведение, което е от полза за другите, известно още като споделяне. И са окрили някои интересни резултати. 

куче хранаСнимка: iStock

Споделят ли кучетата храна?

В цитираното проучване кучетата е трябвало да докосват с носа си жетони. Единият от тях бил свързан със заграждение и при докосване пускал автоматично храна на друго четириного, затворено в него. Вторият не произвеждал никакъв резултат. По време на експеримента кучето в заграждението периодично се сменяло. И така, понякога там имало непознато, друг път – познато животно. 

Защо кучетата споделят?

В хода на експеримента учените са установили, че кучетата са по-склонни да споделят храна при определени обстоятелства. 

Dogsandcats.bg

куче хранаСнимка: iStock

  • Кучетата са по-склонни да дадат храна на четириноги, с които живеят, отколкото на непознати домашни любимци.
  • Присъствието на друго куче ги прави по-щедри, което означава, че е по-вероятно да споделят храна.

Да, в цитираното проучване четириногите не са споделяли храната буквално от собствената си купа (хранителната агресия е истински проблем при много животни). Те са избрали да действат така, че храната да бъде дадена на друго куче, но не са били ощетени, споделяйки я. Въпреки това, хубаво е да знаем, че домашните ни любимци могат да споделят храна при определени обстоятелства, дори ако това, което ценим най-много в тях, е способността им да споделят любов.

куче котка хранаСнимка: iStock

 

Виж още