Съвети при храненето на Немския дог

Немски дог Снимка: iStock

Н емският дог е едно от кучетата, които просто няма как да останат незабелязани! Преди всичко, поради размерите си, но и не само. Всеки собственик на подобен домашен любимец ще ви каже, че това е най-милото, спокойно, кротко, търпеливо с децата четириного. Нежните гиганти, както още ги наричат, изискват умерени упражнения. Най-лошото при тези кучета, за съжаление, е сравнително краткият им живот. Факт, който е само една от причините да се обърне по-специално внимание на етапите на растеж на животното. Правилното хранене от самото начало е от решаващо значение за доброто здраве на Немските догове. 

Немски догСнимка: iStock

Препоръки при храненето на Немските догове

Може и да не ви се вярва, но храненето на кучетата от породата Немски дог е истинско изкуство. И отчасти – точна наука, пишат от Американския киноложки клуб. Скелетът на тези четириноги продължава да расте до около 18-месечна възраст. За това и диета с твърде високо съдържание на калций или протеини през този период, може да доведе до ортопедични проблеми. 

Уверете се, че всички диетични изисквания на косматия ви другар са удовлетворени. За целта са необходими по-чести (при нужда) консултации с ветеринарния ви лекар. Потърсете от него съвети и препоръки за марка храна, предназначена за нуждите на по-големите и гигантските породи. Следете за скокове в растежа и своевременно коригирайте храненето на животното. 

Dogsandcats.bg

Немски догСнимка: iStock

Dogtime препоръчват: 

Ако имате мъжки Немски дог на възраст между 3 и 6 месеца, да му се дават между 4 до 8 чаши храна дневно, разделена на поне три порции. Женските на същата възраст е добре да получават от 3 до 6 чаши храна дневно. 

При домашни любимци между 8 до 12 месеца – 6-10 чаши гранули за мъжките, за женските – 5 до 8 чаши. 

И накрая – подрастващите Догове на възраст между 1 и две години (това е периодът, когато тези кучета имат нужда повече енергия от всякога в живота си!) – 8 чаши храна дневно за женските и между 9 и 15 чаши за мъжките. 

Немски догСнимка: iStock

Хранене на възрастния Немски дог

Според Jerusalem Post средно представителите породата в зряла възраст се нуждаят от приблизително 2500 калории дневно. При по-възрастните Догове тези калории може да са по-малко, докато при по-младите, които водят по-активен начин на живот – да достигнат до 3000 калории на ден. 

Храната на Немския дог трябва да се състои от минимум 23% протеин и 12% мазнини. Що се отнася до количеството, мъжките възрастни кучета следва да получават между 8 до 10 чаши дневно, а женските – 6 до 8 чаши. 

Тъй като измерваме количеството храна, подходящо за Немските догове в чаши суха храна, държим да подчертаем, че е важно да се запознаете внимателно със съдържанието на гранулите, които давате на питомеца си. Препоръчваме ви да изберете първокласна храна, предназначена специално за големи породи. Тъй като тези четириноги често имат проблеми със ставите, тези формули са богати на съставки, предлагащи подкрепа на ставите им. 

Немски догСнимка: iStock

Минимализирайте риска от подуване на стомаха

Официално известно като томашната дилатация и синдром на волвулус, подуването се появява, когато стомахът на кучето се раздуе от газове и след това се усуче. Животното изпада в шок и често това води до фатален край без незабавна ветеринарна помощ. 

Договете са по-склонни към подуване на стомаха, особено ако се хранят веднъж на ден, непосредствено преди или след разходка. 

Немски догСнимка: iStock

Сведете лакомствата до минимум и избягвайте да давате на кучето си от масата. Уверете се, че купичката му за храна е на височината на раменете. Това помага за ограничаване на храносмилателните проблеми при по-едрите четириноги. 

Винаги изчаквайте поне час преди или след физическо натоварване, за да нахраните кучето си. Така драстично ще намалите възможността от подуване. 

Виж още