Съвети за дресура на куче в разсейваща среда

куче дресура Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е домашният ви любимец да е усвоил дадено поведение по време на тренировки у дома, само, за да установите, че когато сте навън поведението му е съвсем различно? Или се държи така, сякаш чува въпросната команда за първи път? Случвало се е на всеки стопанин. И бързаме да ви успокоим – вероятно разсейването е виновно.

Разхождащи се хора, птици, катерици, котки, миризмата на ресторанта от другата страна на улицата – разсейването е навсякъде, когато сте навън с домашния си любимец! И, бъдете сигурни, за него е изключително изкушаващо да последва импулсите (и носа!) си!

куче дресураСнимка: iStock

В името на вашето спокойствие и безопасността на кучето си, важно е да го научите да се съсредоточава върху вас дори ако наоколо има различни разсейващи фактори. Ако това ви звучи невъзможно, не бързайте с изводите! Имаме няколко съвета, които да опитате!

Dogsandcats.bg
  • Учете го на ключови поведения

Един от най-ефективните начини за справяне с разсейването по време на обучение е да тренирате поведение, което насърчава концентрацията. Когато очите и вниманието на питомеца ви са насочени към вас, за него е много по-лесно или да игнорира разсейването около себе си, или да управлява импулса си да последва това разсейване. 

куче дресураСнимка: iStock

Поведенията, които насърчават фокусирането, включват:

  • Викане по име
  • Погледни ме/контакт с очи
  • Докосване
  • На място!

Освен това тези умения ще са полезни за домашния ви любимец, тъй като можете да ги приложите и в други области на живота му. Например, отговарянето при повикване е потенциално животоспасяваща команда, която всяко четириного трябва да знае, докато „на място“ изгражда основата за усъвършенстване на други умения.  

  • Награждавайте го по-често

Ролята на наградите в обучението е да покажете с тях на кучето си какво искате да направи. И след това – да го насърчите да продължи. Когато домашният ви любимец трябва да работи за наградата си, желанието му да поддаде на разсейването ще намалее. За това е важно постоянно да му се напомня, че върши добра работа и си струва времето. Осигуряването на чести, малки награди, когато се намирате в разсейваща среда, ще мотивира питомеца ви да продължи да се фокусира върху вас. 

куче дресураСнимка: iStock

  • Награда със стратегически график

Идеята тук е да накарате домашния си любимец да прави специфични асоциации, когато става въпрос за разсейване. Най-вече – да научи, че е добре да го пренебрегне дори когато е особено примамливо. Друг подход, който можете да предприемете, е проактивно да задържите вниманието на домашния си любимец към вас, като го възнаграждавате веднага щом забележи разсейването, но преди да има възможност да реагира. Така ще научите кучето си, че когато има разсейване, то трябва да се обърне към вас, вместо да реагира или да губи фокус. 

куче дресураСнимка: iStock

  • Постепенно увеличавайте разсейването

Всеки път, когато учите кучето си на нещо, добре е да започнете в тиха среда с възможно най-малко разсейващи фактори. Не е добра идея да скачате направо от контролирана среда в оживен квартал – това само ще претовари кучето ви или ще го свърхстимулира. Вместо това, увеличавайте постепенно разсейването, като същевременно намалявате предвидимостта.

куче дресураСнимка: iStock

В заключение, нека бъдем честни: може би никога няма да избегнем напълно разсейването при кучето си. Но не е и нужно! Разсейването е част от ежедневието и домашният ни любимец може да се научи да се съсредоточава не върху него, а върху вас. И командите, които му отправяте. 

 

 

Виж още