Усеща ли кучето ви, когато сте играли с други животни

боксер Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е да се приберете вкъщи, след като сте играли с  кучето на приятел и това да накара собствения ви домашен любимец да се държи … меко казано странно? Като стопани на четириноги, ние просто предполагаме, че нашият космат приятел най-вероятно е усетил миризмата на друго куче по нас. Но дали това наистина е вярно? 

Може ли кучето ви да подуши, че сте играли с друго животно?

Оказва се, че инстинктите ни са правилни: Да, нашият домашен любимец може да надуши миризмата на други четириноги по нас. 

Косматите ни другари могат да индикират не само, че ухаем различно и непознато, но и да идентифицират феромоните на други кучета (които присъстват в кожата, козината, изпражненията и урината им). 

Dogsandcats.bg

Когато сте били в контакт (дори и за минута) с друго четириного, вие неизбежно се прибирате у дома с част от козината, клетките на кожата или незабележими капчици от слюнката на този домашен любимец, останали по дрехите или тялото ви. А кучето ви не само, че може да разграничи миризмата на друго себеподобно, но и да получи подробна информация за него като пол, диета, репродуктивен и здравния му статус.

Оказва се, че нашите инстинкти като родители на домашни любимци са правилни: Да, нашите кучета могат да надушат други кучета върху нас. Така че – следващият път, когато се приберете вкъщи, след като сте си играли с някое куче, знайте, че домашният ви любимец със сигурност ще разбере за „изневярата ви“.

кучеСнимка: iStock

Знаци, че миришете на друго куче

Ето някои издайнически признаци в поведението на домашния ви любимец, които разкриват, че той е доловил взаимодействието ви с друго четириного:

  • Възбудено скачане, както и друг вид хипер или тревожно поведение
  • Потрепващи мустаци
  • Широко отворени очи
  • Слюноотделяне

Как го правят?

Кучетата имат невероятно обоняние. Четириногите имат над 40 пъти повече рецептори за мирис, разположени в носа им в сравнение с нас. А и пропорционално – по-голяма част от мозъка им е посветена на разпознаването и интерпретирането на различните аромати. 

кучеСнимка: iStock

В зависимост от породата куче и типа на тестваната миризма, изследователите изчисляват, че кучешкото обоняние е някъде между 10 000 и 100 000 пъти по-силно от нашето … просто помислете за части от секундата какво действително значи това!

В известен смисъл, колкото и впечатляващо като цифри, сравняването на обонянието на кучетата с нашето няма много смисъл. Домашните ни любимци събират толкова огромно количество информация чрез миризмите, че по същество за тях това е съвсем различен вид сетиво – по-скоро като нашето зрение и обоняние в едно.

Например – понякога на кучето ви са му необходими секунди, за да ви подуши и да получи цялата информация, която търси. Това обяснява и защо ви мирише много по-дълго, когато сте били около други четириноги

Миризмата на други кучета разстройва ли моето куче?

Трудно бихме могли да определим какво точно се случва в ума на кучето ни. Въз основа на реакциите им, когато усетят миризмата на друго четириного по дрехите на стопанина си обаче, бихме могли да кажем, че домашните любимци са по-скоро любопитни, отколкото разстроени. 

кучеСнимка: iStock

Ако пък вашият космат приятел изглежда обезпокоен от миризмата на други кучета по вас – сменете дрехите и измийте добре ръцете си, преди да се приберете у дома. Въпреки че това няма да премахне миризмата на други кучета – поне ще я намали значително. Няма нужда да го карате да ревнува излишно, нали?

 

Виж още