Вярно ли е, че обонянието на кучетата е по-добро, когато навън е студено?

куче разходка зима Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е по време на разходка да се загледате в домашния си любимец и да се запитате защо с такъв интерес души земята? Докато хората се ориентираме в света около себе си предимно чрез зрението, рецепторите за обоняние на домашните ни любимци са далеч по-силни. А тези аромати може би са по-лесни за проследяване, когато температурите навън са ниски. Разбира се, необходимо е да се вземат предвид и някои други фактори, които също влияят на това доколко добре домашният ви любимец може да разпознава миризмите, които витаят във въздуха.

куче разходка зимаСнимка: iStock

Защо кучетата миришат земята?

Може би няма да ви изненадаме особено, но това е напълно естествено поведение. Миризмите са основният начин, по който кучетата изследват и получават информация за света около себе си. Повечето домашни любимци разполагат с най-малко 100 милиона рецептори за обоняние, а някои породи, като хрътките, например, имат дори до 300 милиона. За да си представите (поне донякъде) колко е това, то за сравнение, при човешките същества те са едва между 5 и 6 милиона. 

И въпреки че всички кучета миришат въздуха и земята, когато са на разходка навън, някои четириноги се справят по-добре с долавянето и проследяването на различните аромати. Първенци в това са Грейхаунд, Басет, Бигъл, Кунхаунд и Лабрадор ретривър.

Dogsandcats.bg

Как студът влияе на аромата

Когато едно куче усети миризма, то всъщност долавя нейните молекули във въздуха. Плътността и местоположението на тези частици може да варира в зависимост от редица фактори, включително температурата на въздуха. Както вероятно знаете, при топло време молекулите са склонни да бъдат по-разпръснати и да се намират по-високо над земята.

куче разходка зимаСнимка: iStock

Когато температурите паднат обаче, студеният въздух пада по-близо до земята. Молекулите – носители на ароматите, също се озовават по-близо до земната повърхност и обикновено са по-близо една до друга. Така че и за кучетата става по-лесно да следят ароматите, когато навън е по-хладно.

Температурата на въздуха влияе и върху начина, по който домашните ни любимци дишат. Когато навън е топло, кучетата обикновено се задъхват, за да поддържат телесната си температура ниска. Въпреки това, за да открият миризми, те трябва да подушат молекулите през носа си. Респективно, задъхващото се куче е по-малко способно да спира и да вкарва аромати през носа си. Задъхването и прегряването обаче, не са проблем само при по-хладно време.

Фактори, които влияят на аромата

Температурата на въздуха не е единственият фактор, който влияе върху това как кучетата разпознават миризми. Ветровит условия разсейват ароматните молекули, което може да затрудни питомеца ви да ги проследи обратно то техния източник. 

куче разходка зимаСнимка: iStock

Все пак има и някои изключения. Обилен сняг или дъжд могат да попречат на миризмата да се разпръсне във въздуха, където вашето куче да я последва. А при условия на екстремен студ, когато водата навън замръзне, всякакви аромати също биват потискани. 

Трениране на обонянието при кучетата

Докато породи като Блъдхаунд и Басет са добре известни със способността си за проследяване и често се използват от професионалисти с подобна цел, на практика всяка порода може да се научи да проследява миризми. Независимо дали преподавате умението за ваше собствено удоволствие или идеята ви е да включите домашния любимец в състезание, има много предимства да тренирате обонянието на питомеца си. 

куче опашкаСнимка: iStock

Не само, че тази дейност помага на кучето ви да си набави дневната доза упражнения и физическа активност, но му осигурява и умствена стимулация. Помнете – когато провеждате обучение с положително подсилване, дейността е забавна за животното и може да помогне за повишаване на увереността му.

 

 

Виж още